X

Sfatul nutriționistului: Alimentele care te ajută să ai o minte limpede

Obiceiurile tale alimentare nu-ți influențează doar greutatea ci și sănătatea creierului, așa că dacă vrei să ai mintea limpede pentru mai mult timp, trebuie să consumi anumite alimente.

Samantha Cassetty, nutriționist din New York, este de părere că anumite alimente sunt direct legate de problemele cognitive și în ciuda faptului că nu le observi imediat beneficiile, este o idee bună să le incluzi cât mai curând în planul tău alimentar. În acest sens, trebuie să consumi mai mult:

1. Pește

Somonul și alte tipuri de pește sunt bogate în acizi grași omega-3, benefici pentru sănătatea creierului. Studiile au legat în mod repetat acest tip de grăsime de prezența a mai puține inflamații în organism, pe care nu le poți vedea cu ochiul liber, dar într-un număr mai mare duc la boli precum Alzheimer și demență. Experții recomandă să consumi pește de două ori pe săptămână, făcut la cuptor sau pe grătar, cu puțin ulei de măsline și lămâie sau să mănânci somon și sardine la conservă, în suc propriu, scrie feminis.ro.

CITEȘTE ȘI: ”Medicamentele” naturale care ne dezvoltă imunitatea și ne energizează creierul

2. Nuci și semințe

Nucile și semințelem, la fel ca peștele, sunt bogate în acizi grași omega-3, dar mai au și un alt tip de acid, respectiv alfa-linoleic. Cercetările sugerează că acest tip de grăsime îmbunătățește memoria, te ajută să înveți mai ușor și te scapă de retenția de lichide. În acest sens, poți consuma nuci, semințe de chia, mac și semințe de dovleac, care sunt bogate în magneziu, fier, zinc, cupru și omega-3.

3. Fructe de pădure

Acestea conține flavonoizi, care le și dau culoarea specifică de roșu închis, albastru sau mov, ceea ce le face perfecte pentru creier. Unele cercetări au subliniat faptul că femeile în vârstă care consumă alimente bogate în flavonoizi, precum afinele și căpșunile, înregistrează un declin mental mai lent, deoarece aceste fructe dețin proprietăți antioxidante și antiinflamatorii ce reduc îmbătrânirea celulară. Ele pot fi consumate ca gustare, în salate, smoothie-uri sau cu iaurt.

4. Legume cu frunze verzi

Conform unui studiu recent, care a analizat obiceiurile alimentare ale persoanelor cu vârste cuprinse între 58-99 ani, consumarea unei porții de legume cu frunze verzi pe zi, precum salata kale și spanacul, mențin funcționarea creierului la capacitatea unei persoane cu 11 ani mai tânără. Dacă nu ești un mare fan al salatelor, poți adăuga aceste frunze de un verde închis în smoothieuri detoxifiante sau le poți amesteca cu paste, supe și ouă.

5. Turmeric

Turmericul este un antioxidant și antiinflamator puternic, asociat de mult cu sănătatea creierului, ingredientul activ din el fiind curcumina. Deși există cercetări care arată beneficiile curcuminei în tratamente împotriva Alzheimer și al demenței, nu există indicații precise în ceea ce privește dozajul. Acesta poate fi folosit însă fără griji în mâncăruri, pentru a avea parte de o dietă echilibrată.

CITEȘTE ȘI: Cum să îți întinerești creierul în doar 8 săptămâni: Metoda descoperită de cercetătorii de la Harvard

6. Ouă

Indiferent că le faci omletă, ochiuri, poșate sau fierte, ouăle sunt benefice pentru tine. Ele sunt o sursă relativ ieftină de proteine, fitonutrienți și luteină, esențiale pentru dezvoltarea creierului în primele 1000 de zile de la concepție. Chiar dacă conțin colesterol, un adult poate mânca liniștit un ou pe zi, de exemplu.

7. Ciocolata neagră

Ciocolata cu lapte nu are beneficii deosebite, dar cea neagră este bogată în flavonoizi, deci te va ajuta să te delectezi cu un pătrățel pe zi. Acești flavonoizi speciali te ajută să înveți permanent câte ceva nou, indiferent de vârsta pe care o ai și îți îmbunătățesc circulația sanguină, reducând astfel pierderea neuronilor, ceea ce duce la o memorie mai bună.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro