Ai grijă ce mănânci, ca să vezi bine. Se pare că nu este un mit, anumite alimente încadrate în stilul de viaţă echilibrat favorizează buna funcţionare a ochilor.
Am aflat ce alimente sunt favorabilie acuităţii vizuale de la profesor dr. Călin Petru Tătaru, preşedinte al Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă.
CITEȘTE ȘI: Top 10 metode prin care îți protejezi ochii și îți îmbunătățești vederea
De principiu, o dietă echilibrată şi un stil de viaţă echilibrat ajută şi la o bună funcţionare a ochilor. De-a lungul timpului, s-au efectuat mai multe studii legate de acest lucru, în special de prevenire a scăderii acuităţii vizuale odată cu înaintarea în vârstă, când apar frecvent modificări retiniene (DMLV – degenerescenţa maculară legată de vârstă).
Studiul AREDS (Age-Related Eye Disease Study) publicat în anul 2001 a arătat beneficiul unor nutrienţi – zinc, cupru, vitamina C, vitamina E şi beta-caroten care pot reduce riscul de scădere al acuităţii vizuale legat de vârstă cu aproximativ 25%. Studiul AREDS2 a adăugat acizi graşi Omega3, luteina, zeaxantina, care au înlocuit vitamina A, beta-caroten, potrivit csid.ro.
CITEȘTE ȘI: Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, dezvăluite de unul dintre cei mai experimentați neurochirurgi
Alimentele recomandate pentru menţinerea acuităţii vizuale
- Peşte – bogat în acizi graşi- Omega3 – ton, somon, păstrăv
- Nuci şi seminţe (chia, in) – bogate în vitamina E şi acizi graşi omega3
- Fructe proaspete, citrice – bogate în vitamina C – portocale, grepfrut, afine, coacăze
- Legume cu frunze verzi, zarzavat – bogate în luteină, zeaxantină şi vitamina C
- Morcovi – bogate în vitamina A şi betacaroten
- Cartofi dulci – bogaţi în vitamina E şi betacaroten
- Carne de vită – bogată în zinc
- Ouă – sursă foarte bună de luteină şi zeaxantină
- Alimente bogate în vitamina D, complex B – iaurt, cereale