Suprasolicitarea, stilul de viaţă din ce în ce mai haotic pot duce la epuizare fizică şi psihică. Omul modern are tendinţa să meargă încet şi sigur către aşa numitul burnout.
În aceste situaţii, întreg organismul are de suferit. Specialiștii ne recomandă odihna, care nu înseamnă somnul, ci relaxarea, pentru a nu ajunge într-o situație critică.
CITEȘTE ȘI: ATENŢIE! Oboseala continuă şi febra fără motiv – semne ale unui tip de cancer
Diferența dintre epuizare și stres
”Epuizarea cronică apare încet, încet atunci când o persoană depune un efert susținut foarte mult timp sau atunci când activitatea respectivă nu îi mai face plăcere sau activitățile sunt foarte intense sau cu termene limită extrem de scurte sau mult mai solicitante decât capacitatea persoanei respective.
Diferența dintre epuizare și stres ar fi că stresul este benefic pentru că activează organismul, dar este nevoie ca organismul să se și refacă, să aibă pauze prin care să se încarce cu energie, să se relaxeze. Atunci când efortul este susținut, nu mai există momente de pauză sau de relaxare” spune Monalisa Tudor, psihoterapeut, la Digi 24.
Simptome burnout
”Ne dăm sema că suferim de burnout atunci când suntem tot timpul obosiți, oboseala care apare atunci când o persoană deși doarme suficient, tot se trezește obosită.
CITEȘTE ȘI: Alertă declanşată de medici: Ce boli grave ascunde oboseala cronică
Alte simptome ar fi: insomnia, lipsa poftei de mâncare, lipsa activităților care până la un moment dat îi făcea plăcere persoanei respective, apar simptome ca dureri de stomac, palpitații, dureri de cap, amețeli, scăderea imunității.
Persoana care are burn out este extrem de iritată și are tendința să se certe cu cei din jur și se retrage social. Pot apărea depresia sau anxietatea” a adăugat specialistul.
Comentarii: