Toti am trecut prin asta: o ceasca de cafea in plus ne poate da peste cap. Evident, sa renunti la ceasca suplimentara este primul pas, dar exista si alte metode pentru a contracara efectul negativ al excesului de cafea.
Inainte de toate, este important sa-ti cunosti nivelul maxim de cafeina pe care il poti absorbi. Expertii dezvaluie cinci moduri in care poti evita simptomele nedorite in cazul in care bei prea multa cafea.
Din capul locului trebuie spus ca, totusi, cel mai bun mod de a evita excesul de cafeina este sa stai departe de ea, spune Bindiya Gandhi, doctor in medicina integrativa. Potrivit unui studiu, dureaza intre trei si zece ore pana cand cafeina iese din organism, scrie andreearaicu.ro. Nu exista un mod de a grabi acest proces, insa poti evita simptomele excesului prin cateva masuri simple:
CITEȘTE ȘI: Sfatul nutriționistului: De ce e mai sănătos să bem cafeaua după micul dejun. Cum ne este afectată glicemia
Consumul excesiv de cafea poate duce la deshidratare. Urologul Vannita Simma-Chiang a explicat pentru Mind Body Green ca, pe langa efectul de diuretic natural, cafeaua este si un stimulent al vezicii. Daca nu bei apa, te vei deshidrata.
Ca sa vezi daca te deshidrateaza cafeaua nu trebuie neaparat sa observi culoarea urinei – verifica-ti buzele. Gastroenterologul Will Bulsiewicz spune ca buzele uscate sunt un semn ca trebuie sa bei apa. Efectul deshidratarii declansat de cafeina poate fi combatut simplu: bea apa, mananca fructe care te hidrateaza sau adauga electroliti.
„Daca ai timp, incearca sa faci miscare. Miscarea si arderea caloriilor ar putea fi de ajutor”, spune Gandhi. Un studiu asupra migrenelor a aratat ca miscarea poate ajuta la reducerea durerilor de cap, asa ca si o simpla plimbare sau o scurta sesiune de yoga pot fi de ajutor. Orice efort care iti consuma energia te ajuta sa nu mai resimti efectul cafeinei.
Alimentele bogate in fibre, precum cerealele integrale sau legumele, pot ajuta la absorbtia cafeinei, explica Gandhi.
Suplimentele si adaptogenii, inclusiv L-theanina, ashwagandha sau rhodiola pot ajuta la reducerea anxietatii si emotiile induse de cafeina, arata Gandhi.
Pentru a evita din start sa bei prea multa cafea, Bulsiewicz se asigura ca prima ceasca va avea un efect sporit, adaugand ashwagandha si radacina de maca. „Ashwagandha ii da mai multa putere cand ma simt obosit, iar radacina de maca este buna pentru energie”, a explicat el.
Poate fi greu sa-ti linistesti mintea cand ai baut atata cafea. Desigur, nu toata lumea ajunge in aceasta situatie, dar daca efectele stimulatoare ale cafeinei iti genereaza o stare de anxietate si de nervozitate, te poate ajuta sa tragi putin frana, sa faci exercitii de respiratie sau sa meditezi.
Agentia americana pentru Alimente si Medicamente (FDA) arata ca un consum zilnic de maximum 400 de miligrame de cafea este in general sigur. „Dupa 400 mg de cafeina, incepi sa simti cum efectele benefice ale cafeinei sunt inlocuite de efectele ei negative”, explica expertul in nutritie Shawn Talbott.
Consumul excesiv de cafeina, fie ca aceasta provine din cafea, ceai, ciocolata sau anumite medicamente, poate declansa urmatoarele simptome nedorite, arata gastroenterologul Marvin Singh:
CITEȘTE ȘI: Cafeaua care previne bolile de inimă, cancerul și diabetul de tip 2
In concluzie, desi nu este posibil sa elimini imediat excesul de cafea din organism, exista cateva modalitati pentru a-i atenua efectele negative. Hidratarea, controlarea stresului si tehnicile de mindfulness, precum si consumul de fructe bogate in fibre pot fi de ajutor in acest scop.
Daca te confrunti des cu simptomele excesului de cafeina, cea mai buna metoda este sa reduci consumul de cafea.