X

Sfaturi importante pentru sterilizarea borcanelor și a capacelor

Pentru că este sezonul conservelor și preparatelor pentru iarnă, în acest articol vă oferim ajutorul prin câteva sfaturi legate de modul prin care borcanele noastre rezistă ani buni în cămară sau în beci, fără a ne fi frică că acestea fermentează.

Înainte de toate, borcanele și capacele trebuie sterilizate temeinic, pentru a ne asigura că totul este curat, fără bacterii sau alte lucruri pe care nu ni le dorim în mâncare.

CITEȘTE ȘI: Bulionul de casă, mai bun şi mai sănătos decât cel din comerţ. Cea mai delicioasă reţetă

Sfaturi importante pentru sterilizarea borcanelor și a capacelor

Acestea, la fel ca orice alt lucru din bucătărie și nu numai, pot fi sterilizate fie prin fierbere, fie la cuptor.

Sterilizarea prin fierbere

Pune apă suficientă, cât să acopere borcanele și capacele, într-un vas mare, ideal de fontă sau cu fundul gros, în care ai adăugat și un prosop. Astfel, ne asigurăm că nu se vor sparge la contactul cu vasul de pe foc. Înainte de a le adăuga în apă, asigură-te că atât borcanele, cât și capacele sunt foarte bine spălate, nu au rugină sau alte reziduuri.

Adaugă borcanele în vasul de pe foc fără să se atingă între ele. Poți folosi ziare sau cartoane între borcane, pentru a te asigura că nu se ating. Dacă le adaugi în apa care fierbe, sunt suficiente 5 minute, iar dacă le adaugi în apa rece, lasă-le aproximativ 15 minute.

Sfaturi importante pentru sterilizarea borcanelor și a capacelor

Sterilizarea la cuptor

Preîncălzește cuptorul la 160-170⁰ C și pune borcanele fără să se atingă, fie direct pe grătar, fie într-o tavă. Eventual pune și un prosop sau ziare, hârtie pe grătar/tavă, pentru a te asigura că nu se sparg. Lasă-le timp de 20 de minute la cuptor și oprește focul.

Alte variante mai sunt și la cuptorul cu microunde timp de 1-2 minute sau în mașina de spălat vase, fără detergent, la temperatura cea mai ridicată.

CITEȘTE ȘI: Vremea murăturilor: Cât oțet se pune pentru a avea parte de cele mai bune murături

Orice variantă ai alege, este foarte important să ai aproximativ aceeași temperatură cu a conținutului, pentru a nu se sparge. Dacă folosești preparate fierbinți, borcanele trebuie să fie și ele fierbinți. Folosește linguri de lemn sau ideal mănuși de bucătărie pentru a mânui recipientele.

După ce ai oprit cuptorul, borcanele pot rămâne acolo până când acestea se răcesc. Este cel mai sigur mod de sterilizare.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro