Sfaturi extrem de importante şi de neratat pentru toţi elevii. Cum poţi învăţa cel mai eficient? Specialiştii ne oferă toate secretele.
Procesul de învăţare necesită multă concentrare şi ignorarea oricăror stimuli externi care ar putea să te distragă de la ceea ce faci.
Să învăţăm un text este dificil. Deoarece necesită un efort mental substanţial. Iar capacitatea noastră de efort scade, pe măsură ce atenţia noastră e distrasă de elemente din exterior. Iar numărul factorilor care tind să ne distragă atenţia este tot mai mare, pe zi ce trece. Astfel că a devenit o artă să putem fi atenţi la o lectură importantă pentru noi. Atenţia noastră este resursa principală ca să învăţăm eficient Resursele noastre nu lipsesc. Însă neglijăm tocmai utilizarea lor eficientă.
„Cu toţii ştim să citim, şi suntem capabili să lecturăm un text. Însă puţini reuşesc să concentreze atenţia mai mult timp asupra unui obiectiv. Degeaba am obiectivele stabilite foarte clar, dacă îmi lipseşte metoda de a le urmări consecvent. Capacitatea de a mă concentra exclusiv pe ceea ce fac într-un moment este esenţială. Şi nu pentru că ar fi greu, ci pentru că există riscul de a avea factori de mediu care mai devreme sau mai târziu, vor deturna întreaga ta atenţie de la lucrurile care contează. Fie că sună telefonul, fie avem un mesaj pe reţelele de socializare, fie ne întrerupe cineva. Atenţia noastră are două filtre importante. Prin care filtrează stimulii din mediu. Astfel, primul filtru amplifică la maximum stimulii relevanţi. Cu alte cuvinte, ne creşte capacitatea de a ne focaliza pe lucrurile care contează pentru noi. Moment în care se activează şi al doilea filtru, menit să ne ajute să ignorăm stimulii irelevanţi. Cu alte cuvinte, să nu mai vedem lucrurile care în acel moment au importanţă redusă pentru noi. Ca şi cum ele nu ar exista.”, explică psihologul Daniel Moiş.
Acesta afirmă că trebuie să înţelegem modul de acţiune al celor două filtre, şi să ne antrenăm să le folosim corespunzător, reuşind , treptat, să le întărim, astfel încât să generăm starea potrivită în care aceste filtre să acţioneze, conform adevarul.ro. ”Vom fi astfel capabili să acordăm importanţă maximă momentului prezent, şi lecturii dorite. Ignorând totodată orice stimul extern care nu are pe moment vreo importanţă pentru noi. Astfel nişa foarte îngustă a atenţiei noastre va rămâne focalizată e lucrurile care chiar contează.”, mai afirmă psihologul.
Comentarii: