NUTRITIE SANATATE

Sfaturi pentru prepararea rețetei de varză nouă călită

Foto: Pinterest.com

Este atât de simplu să prepari varză călită dulce, încât nu vedem niciun motiv pentru care nu ai găti și tu această rețetă tradițională simplă pentru cei din familie.

Ai lista de ingrediente, etapele de gătire și sfaturile de preparare, așa că nu mai rămâne decât să iei ingredientele și să te apuci de gătit.

CITEȘTE ȘI: Varza care îți întărește oasele și te protejează de cancer de sân – Exquis

Sfaturi pentru prepararea rețetei de varză nouă călită

Ingrediente:

  • 1 varză albă de dimensiune medie
  • 1 ceapă de mărime medie
  • 40 ml de ulei
  • sare și piper negru măcinat
  • 1 lingură cu vârf de pastă de tomate
  • 1 lingură de mărar tocat sau cimbru mărunțit, după gust

Mod de preparare:

Taie varza în două și scobește bine cotorul cu ajutorul unui cuțit, înainte de a o toca.

Toacă apoi varza în fâșii subțiri cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit.

Pune varza tocată într-un castron larg, presară o linguriță rasă de sare, apoi frământă bine varza cu sarea, pentru câteva minute.

Lasă apoi deoparte varza sărată, în castron, pentru aproximativ 30 de minute.

Sfaturi pentru prepararea rețetei de varză nouă călită

CITEȘTE ȘI: Persoanele pentru care varza e periculoasă – Evită să o consumi dacă suferi de aceste boli – Exquis

Cât timp varza tocată stă în castron și se frăgezește, curăță ceapa și toac-o peștișori subțiri.

Încinge uleiul în cratiță, la foc mediu, apoi adaugă ceapa și presară un praf de sare.

Călește ceapa, amestecând constant, pentru a se înmuia fără a se rumeni. Când ceapa s-a înmuiat și a devenit ușor translucidă, adăugă în cratiță și varza, presată bine, în așa fel încât să elimine excesul de apă.

Chiar dacă la început cratița va fi plină cu vârf, vei vedea că în câteva minute de călire la foc mediu spre iute, varza va pierde mult din volum.

Imediat ce varza scade, poți reduce focul la minimum și mai poți amesteca pentru 1-2 minute, cu o lingură din lemn.

Menține focul la mic și acoperă cratița cu un capac. După 5-6 minute verifică din nou varza călită și adaugă 2-3 linguri de apă fierbinte, pentru a preîntâmpina lipirea verzei de pereții cratiței.

Călește varza sub capac pentru aproximativ 25 de minute, timp în care este indicat să mai amesteci de câteva ori, adăugând de fiecare dată câte puțină apă fierbinte.

Sfat:

Odată ce varza s-a frăgezit, mai poți adăuga puțină sare, în funcție de preferințe. Apoi, neapărat, varza călită va trebui asezonată cu piper, pentru un gust excepțional.

Chiar la final, adaugă peste varză o lingură de pastă de tomate concentrată. După adăugarea pastei de roșii amestecă bine, mai gătește varza pentru un minut, după care poți adăuga și ierburile aromatice tocate fin.

Comentarii: