Simptom al diabetului care se manifestă în timpul mesei: Nu e vorba despre sete. Se crede că primele simptome ale diabetului pot fi setea și urinarea frecventă. Dacă observați brusc că beți mai mult – vă ridicați pentru a vă turna apă chiar și noaptea, iar apoi alergați constant la toaletă – acesta este un semn alarmant.
Ar trebui să vă faceți imediat o programare la medic și să vă supuneți unei serii de teste prescrise de acesta.
Dar există un alt semnal „roșu” care poate indica faptul că există o defecțiune clară în sistemul dvs. endocrin. Dr. Zuhra Pavlova împărtășește despre aceasta.
CITEȘTE ȘI: Cum te poate proteja cafeaua de diabet și accident vascular cerebral
Simptom al diabetului care apare în timpul meselor
Este posibil să simțiți disconfort abdominal în timp ce mâncați. Acesta este un semn probabil de gastropareză, una dintre complicațiile diabetului cauzată de vârfurile nivelului de zahăr din sânge.
Aceasta este o tulburare a motilității gastrice, în care evacuarea alimentelor solide din acesta este întârziată. Alimentele nu sunt digerate corespunzător și provoacă simptome neplăcute. O manifestare tipică a acestei tulburări este senzația de sațietate după primele lingurițe mâncate.
„Simțiți că există aer în stomac sau pur și simplu vă simțiți foarte inconfortabil în timp ce mâncați: aveți senzația că stomacul este plin, aveți eructații, balonare, dureri în abdomenul superior, greață și chiar vărsături”, spune medicul.
La aproximativ 50% dintre pacienții cu diabet, gastropareza debutează acut, la 33%, exacerbările apar periodic, iar la 10%, boala este ciclică.
Cum se tratează problema?
Gastropareza, o tulburare a motilității intestinale, poate fi tratată cu dietă. Medicul sfătuiește să mâncați mai puțin și mai des, să evitați alimentele grase și brânza (acestea nu fac decât să irite stomacul) și să mestecați bine mâncarea.
„Este important să adăugați mai multe fibre, fructe și legume în dieta dumneavoastră. În niciun caz nu trebuie să beți sucuri, care provoacă balonare. De asemenea, este recomandat să reduceți semnificativ consumul de alcool și să renunțați la fumat”, spune specialistul.
CITEȘTE ȘI: Vârfuri ridicate ale glicemiei: 7 tipuri de fructe cu care diabeticii să fie atenți
Alte simptome ale diabetului
Acestea includ:
- Senzația de oboseală constantă;
- Scăderea în greutate și pierderea masei musculare;
- Mâncărimi în zona intimă, atacuri frecvente de infecții fungice;
- Deteriorarea vederii;
„Dacă constatați astfel de simptome, trebuie să consultați un medic. Medicii recomandă verificarea nivelului de zahăr din sânge o dată pe an, chiar și pentru persoanele absolut sănătoase”, spune specialistul, potrivit actualno.com.
Comentarii: