SANATATE

Simptome neobișnuite ale accidentului vascular cerebral: La ce să fii atent

avantaje.ro

Simptome neobișnuite ale accidentului vascular cerebral: La ce să fii atent. La ce simptome ar trebui să acordați atenție pentru a preveni un accident vascular cerebral sau un microstroke – la această întrebare răspunde Rustem Gaifutdinov, profesor asociat al Departamentului de Neurologie, Neurochirurgie și Genetică Medicală de la Universitatea de Medicină din Kazan.

Simptome neobișnuite și comune ale unui accident vascular cerebral

În lista semnelor neobișnuite ale unui accident vascular cerebral, medicul adaugă:

  • tensiunea arterială ridicată peste 220,
  • amorțeală și rigiditate a obrazului, limbii, mâinii, precum și afectarea locală a sistemului motor,
  • pierderea acuității vizuale,
  • dureri de cap severe cu vărsături.

În plus, potrivit profesorului asociat, pacienții cu un iminent accident vascular cerebral pot prezenta vertij rotațional, scăderea activității, letargie, pierderea coordonării, pierderea cunoștinței și vedere dublă.

CITEȘTE ȘI: Pericolul medicamentului care se poate lua fără rețetă: Utilizarea acestuia fără recomandarea medicului poate duce la AVC

„Dacă aceste simptome durează 15-30 de minute și apoi dispar, nu vă gândiți că acest lucru nu se va întâmpla din nou. Este necesar să fiți examinați. „În decurs de un an, se poate produce un adevărat accident vascular cerebral”, notează profesorul Rustem Gaifutdinov .

El amintește că cele mai cunoscute simptome ale bolii sunt asimetria facială, tulburările de vorbire și problemele de echilibru.

Este necesar să se acorde asistență unei persoane în cazul unui accident vascular cerebral în primele nouăzeci de minute.

Diagnosticarea accidentului vascular cerebral și primul ajutor

Timpul de la începutul dezvoltării sale până la primirea asistenței medicale este extrem de important pentru tratamentul cu succes al bolii. Prin urmare, dacă apar asimetrie facială, slăbiciune la nivelul brațelor sau picioarelor și tulburări de vorbire, trebuie să apelați la o ambulanță.

Primul ajutor în cazul unui accident vascular cerebral:

  • puneți pacientul în pat, calmați-l;
  • asigurați accesul la aer curat, descheiați hainele strâmte;
  • măsurați presiunea;
  • aplicați o compresă rece pe frunte.

În mediul spitalicesc, diagnosticul include un examen fizic complet, un examen neurologic, analize de sânge, CT sau RMN al creierului și un EKG. Pacientul este internat în unitatea de terapie intensivă. După ce se mută în salonul pacientului, se prescriu medicamente care îmbunătățesc circulația cerebrală, nootrope și vitamine.

Începe reabilitarea după un accident vascular cerebral – mai întâi mișcări mici, apoi exerciții ușoare. Este util ca pacientul să citească cu voce tare, să i se vorbească, o bună îngrijire este foarte importantă.

CITEȘTE ȘI: Atenție: Tulburarea care, netratată, poate duce la AVC, infarct și alte complicații grave

Consecințele unui accident vascular cerebral pot fi diferite – de la recuperarea aproape completă la pareză și paralizie severă, pierderea vorbirii, a vederii, a urinării și defecării conștiente.

Prin urmare, programul de reabilitare este întocmit individual. Este important ca, în etapa de tratament ambulatoriu, pacientul să fie monitorizat de un neurolog calificat care monitorizează implementarea tuturor punctelor sale, recomandă actualno.com.

Comentarii: