Simptomele care indică un risc mărit de a face demență. Cea mai frecventă formă de demență , boala Alzheimer, și toate modificările negative ale creierului încep cu zeci de ani înainte ca o persoană să realizeze că are probleme, spune Dr. Daniel Amen.
Medicul enumeră patru semne de avertizare care indică faptul că creierul tău are probleme cu mult înainte de apariția simptomelor dureroase.
„Boala Alzheimer afectează mai ales persoanele de peste 65 de ani. Dar schimbările încep de fapt în creier cu zeci de ani înainte de apariția oricăror simptome”, a declarat Daniel Amen, psihiatru și cercetător în imagistica creierului, pentru The New York Post. Demența afectează zeci de milioane de oameni din întreaga lume, iar pe măsură ce speranța de viață crește, numărul acestora nu va face decât să crească.
CITEȘTE ȘI: Afecțiunea mentală care crește riscul de a face demență: Cum este afectat creierul
Dr. Amen a identificat patru semne de avertizare care semnalează probleme ale creierului, precum și factori de risc pentru dezvoltarea bolii pe care o persoană îi poate influența dacă sunt abordați la timp. Acestea includ tulburări de memorie, impulsivitate, lipsă de concentrare și dispoziție scăzută.
Simptome care indică un risc ridicat de demență
„Uitarea accidentală este considerată o parte normală a îmbătrânirii. Dar dacă o persoană observă că memoria sa s-a deteriorat atât de mult în ultimii 10 ani încât începe să aibă probleme la serviciu și acasă, acest lucru ar trebui să o alerteze. Un semn deosebit de îngrijorător este atunci când o persoană are dificultăți în a-și aminti evenimente recente, conversații sau detalii importante. Hipocampusul, zona creierului responsabilă de formarea noilor amintiri, este una dintre primele zone afectate în boala Alzheimer”, explică Dr. Amen.
Incapacitatea de a lua decizii este adesea un semn timpuriu al demenței care se apropie.
„Afectarea lobilor frontali, zone-cheie responsabile de luarea deciziilor și de gândirea logică, poate duce la dificultăți în înțelegerea riscurilor, în rezolvarea problemelor cotidiene și în gestionarea finanțelor. Este ca și cum creierul „se oprește””, explică Dr. Amen.
Dificultățile de concentrare sau de menținere a atenției asupra sarcinilor finalizate sau asupra unei activități care anterior era simplă reprezintă, de asemenea, un semn de avertizare.
Starea de spirit scăzută este adesea un semn precoce al bolii Alzheimer, deoarece boala afectează părți ale creierului responsabile de reglarea emoțiilor. Cercetările arată că până la jumătate dintre pacienții cu Alzheimer au simptome de depresie, ceea ce este mult mai frecvent decât populația generală.
„Pacienții se confruntă adesea cu schimbări emoționale, cum ar fi iritabilitatea sau schimbările de dispoziție, și adesea își pierd controlul asupra sentimentelor, deoarece boala atacă zonele din creier responsabile de reglarea emoțiilor. Ei pot experimenta confuzie sau anxietate cu privire la schimbări sau situații care îi scot din zona lor de confort”, notează expertul.
Cum să reducem riscul de a dezvolta boala Alzheimer?
Modificările de sănătate ale stilului de viață pot crește riscul de a dezvolta demență. Având grijă de noi înșine, reducem probabilitatea de a dezvolta demență senilă. Aceștia sunt așa-numiții factori de risc „modificabili” pe care o persoană îi poate controla.
Medicul enumeră care sunt aceștia:
- Obezitatea – Ar trebui să urmăriți să mențineți un indice de masă corporală normal pe tot parcursul vieții.
„Când te îngrași, dimensiunea și funcția creierului tău scad. De aceea sunt atât de sănătos – nu vreau să fac în mod intenționat nimic care mi-ar afecta creierul”, explică Dr. Amen.
CITEȘTE ȘI: Cum afectează colesterolul „bun” riscul de demență
- Lipsa de energie datorată inactivității fizice – acesta este un alt factor.
„Lipsa de energie înseamnă adesea reducerea fluxului sanguin către creier”, spune Dr. Amen. Menținerea activității fizice previne pierderea musculară și îmbunătățește fluxul sanguin către creier.
- Disfuncția erectilă – dacă pacientul se plânge de această problemă, trebuie să i se acorde atenție.
„Pentru că dacă ai probleme circulatorii undeva, înseamnă că ele sunt peste tot, inclusiv în creier”, notează expertul.
- Insomnie cronică și apnee în somn – somnul ajută la evacuarea deșeurilor toxice din creier.
„Somnul lung și profund noaptea este necesar pentru a „curăța” creierul de proteina amiloidă, a cărei acumulare este considerată unul dintre principalele semne ale dezvoltării bolii Alzheimer. Prin urmare, trebuie să vă asigurați un somn suficient (7-8 ore) pe tot parcursul vieții”, spune specialistul.
Comentarii: