Pe măsură ce îmbătrânim, mulți dintre noi tind să se concentreze asupra schimbărilor fizice pe care le putem vedea în oglindă. Observăm ridurile și părul gri, dar este posibil să nu observăm alte modificări mai subtile care ar putea fi semnale de alarmă pentru sănătatea și longevitatea noastră.
De exemplu, studii recente au arătat că o problemă specifică a auzului ar putea indica debutul declinului cognitiv. Citiți mai departe pentru a afla ce este, când ați putea observa acest lucru și ce pași trebuie să urmați dacă o faceți.
Potrivit The Lancet, opt procente din cazurile de demență pot fi atribuite pierderii auzului, iar un studiu din 2019 publicat în Neurology a analizat legătura dintre pierderea auzului și apariția demenței.
CITEȘTE ȘI: Demența poate fi depistată timpuriu: Semnul care arată declinul de la an la an al creierului
Cercetătorii au examinat peste 16.270 de participanți și au concluzionat că pierderea auzului a fost asociată cu declinul cognitiv accelerat, afectarea cognitivă și dezvoltarea demenței, în special la persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 64 de ani. În plus, studiul a concluzionat că chiar și nivelurile scăzute de pierdere a auzului pot crește riscuri pe termen lung de demență.
Există două tipuri principale de afectare a auzului: hipoacuzie periferică și hipoacuzie centrală.
Pierderea auzului periferic apare din cauza problemelor cu structura urechii, în timp ce pierderea auzului central este cauzată de probleme cu nervii auditivi și centrii sonori ai creierului.
Pierderea auzului periferic este clasificată în continuare în HL senzorineurală și conductivă, fiind cea mai comună formă neurosensorială. Acest tip de pierdere a auzului este adesea cauzat de îmbătrânirea naturală sau de expunerea la zgomot care dăunează urechii interne sau nervului auditiv, în timp ce pierderea auzului conductiv este cauzată de deteriorarea sau blocarea urechii externe sau medii, împiedicând sunetul să-și facă drum prin ureche.
Problemele de auz NU trebuiesc ignorate
Semnele pierderii auzului periferic pot varia foarte mult. Simptomele pot include durere la una sau ambele urechi, amețeli sau vertij, țiuit în urechi (tinitus) și o senzație de presiune la una sau ambele urechi, după cum a raportat WebMD.
„Pierderea auzului periferic poate începe ușor, acolo unde anumite sunete sau tonuri par mai blânde sau mai greu de distins”, explică Hope Lanter, audiolog la Hear.com. „Semnele pot include dificultăți de auz în medii zgomotoase, dificultăți de a distinge vorbirea, voci care sună înăbușite sau mormăite și le cere altora să se repete frecvent.”
Lanter adaugă: „Pierderea auzului poate interfera serios cu calitatea vieții tale, ducând la sentimente de izolare, frustrare, jenă, stres și anxietate. Prin urmare, intervenția timpurie este esențială pentru a fi proactiv și a asigura cel mai bun rezultat posibil”.
CITEȘTE ȘI: Fructele care scad riscul de a face demență, îmbunătățesc memoria și scad colesterolul
Pierderea auzului periferic ar putea fi un semn precoce al demenței.
Dacă aveți simptome de pierdere a auzului periferic, este posibil să aveți un risc mai mare de demență, conform unui raport al comisiei Lancet din 2020. De ce? Deoarece pierderea auzului periferic crește „încărcarea cognitivă” asupra creierului.
În esență, creierul tău trebuie să lucreze mai mult și să folosească mai multă energie pe procesele auditive în detrimentul funcțiilor esențiale ale creierului, cum ar fi cogniția și memoria. În plus, experții emit ipoteza că pierderea auzului periferic poate duce la izolarea socială, un alt potențial contributor la dezvoltarea demenței.
Comentarii: