SANATATE

Simptomul periculos al unei răceli: Nu-l ignora – Mergi imediat la medic

Foto: Pinterest.com

Simptomul periculos al unei răceli: Nu-l ignora – Mergi imediat la medic. Tusea, strănutul și respirația șuierătoare – aceste simptome comune ale răcelii sunt adesea considerate o parte obișnuită a vieții în fiecare ianuarie. Da, virusurile respiratori ating cu siguranță apogeul atunci când o mare parte a populației este înghesuită în casă, unde germenii se răspândesc mai ușor și nu există alt tratament pentru răceala obișnuită decât odihna și așteptarea.

Cu toate acestea, medicii avertizează că ar trebui totuși să fiți conștienți de simptomele legate de răceală și să știți când să apelați la asistență medicală de urgență. Medicii spun că acest sfat este deosebit de important pentru persoanele cu astm sever. „Răcelile și infecțiile respiratorii virale în general pot agrava simptomele astmului”, spune Dr. Jimmy Johannes, pneumolog și specialist în îngrijire critică.

Simptomul periculos al unei răceli: Nu-l ignora – Mergi imediat la medic

Dr. Johannes și alți medici spun că aceste simptome pot duce la atacuri de astm, care pot deveni amenințătoare pentru viață fără îngrijirea corespunzătoare. Ei au împărtășit simptomul nr. 1 legat de răceală care trebuie observat cât mai curând posibil, plus alte câteva la care să fiți atenți.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul din această legumă cunoscută care îți vindecă răceala și tusea

De ce răceala agravează astmul

Înțelegerea a ceea ce se întâmplă în corpul tău te poate ajuta să te simți mai informat cu privire la sănătatea ta și să știi când să ceri ajutor. Asta pentru că răcelile pot fi mai mult decât un simplu inconvenient sezonier pentru oameni, în special pentru cei cu astm.

„Răcelile – infecțiile tractului respirator superior – afectează căile respiratorii superioare și uneori pot irita căile respiratorii mai mici mult mai jos în plămâni, unde apare astmul”, spune Dr. Libat-Zion Shaham. „Astmul provoacă inflamații și spasme ale mușchilor mici din jurul căilor respiratorii mici, ceea ce produce simptomele tipice ale astmului.”

Dr. Shaham spune că aceste simptome ale astmului includ:

  • dificultăți de respirație
  • Strânsoarea pieptului
  • Wheezing
  • O anumită tuse

Dr. Johannes spune că atacurile de astm implică adesea și un exces de flegmă, cunoscută și ca mucus gros.

Simptomul numărul 1 al unei răceli pe care nu ar trebui să îl ignori niciodată, niciodată

„Dacă simțiți dificultăți severe de respirație, ca și cum nu puteți respira, ca și cum pieptul este strâns, ca și cum nu puteți spune o propoziție completă sau trebuie să vă sprijiniți mâinile pe genunchi sau coapse pentru a respira – luați inhalatorul pentru astm sau mergeți imediat la medic”, spune Dr. Shaham.

Pneumologul este de acord. „Dacă vă confruntați cu respirație șuierătoare persistentă sau cu o strângere în piept care face dificilă vorbirea sau respirația, este important să solicitați tratament”, spune Dr. Raj Dasgupta. „Acesta ar putea fi un semn al unei crize de astm, care poate deveni periculoasă pentru viață dacă nu este tratată rapid.” „Poate suna ca un wheezing – un sunet ascuțit, „eeeeee””, spune Dr. Shaham. Cu toate acestea, spune Dr. Shaham, un medic va trebui să efectueze un examen pentru a determina dacă aveți wheezing.

Alte simptome legate de răceală pe care nu ar trebui să le ignorați

Dificultatea severă de respirație este pe bună dreptate îngrijorătoare. Cu toate acestea, nu este singurul simptom care poate necesita un examen medical cât mai curând posibil.

„Dacă aveți febră foarte mare timp de mai multe zile și aceasta nu scade în câteva ore de la administrarea medicamentelor pentru scăderea febrei sau dacă aveți confuzie sau vărsături și nici măcar nu puteți bea apă, ar trebui să solicitați imediat asistență medicală”, spune Dr. Shaham.

Dr. Dasgupta adaugă că o tuse severă care nu se oprește ar putea însemna că căile tale respiratorii sunt iritate și au nevoie de atenție înainte de a se transforma în bulgări de zăpadă. El a menționat, de asemenea, oboseala sau amețelile ca factori importanți.

„Acestea ar putea fi semne că organismul dumneavoastră nu primește suficient oxigen din cauza fluxului de aer restricționat din cauza umflării și inflamației căilor respiratorii”, spune Dr. Dasgupta.

Este demn de remarcat faptul că Dr. Dasgupta spune că atacurile de astm sunt progresive și adesea nu încep cu dificultăți severe de respirație. „Simptomele exacerbărilor acute severe apar adesea pe o perioadă de ore sau zile”, spune Dr. Dasgupta. Aceste simptome includ:

  • Dificultate în respirație
  • Wheezing care se agravează
  • Respirație rapidă
  • tuse
  • Strânsoare toracică care se agravează
  • Incapacitatea de a respira în poziția culcat
  • Dificultăți de mers și de vorbire
  • Transpirație
  • bătăi rapide ale inimii
  • confuzie
  • iritabilitate

„Exacerbările astmului necesită adesea tratament suplimentar, cum ar fi steroizii”, spune Dr. Johannes, care subliniază, de asemenea, importanța căutării de îngrijire promptă. „Uneori, un medic vă poate ajuta să creați un plan de administrare a steroizilor pe cale orală și de escaladare a inhalatorului de salvare înainte de a căuta ajutor în camera de urgență sau în serviciile de urgență.”

CITEȘTE ȘI: Cum să îți dai seama când o răceală se transformă în bronșită

Modalități de a rămâne sănătos în această iarnă

Luna ianuarie – și sezonul de vârf al virusurilor respiratorii în general – poate fi provocatoare de anxietate, în special pentru persoanele cu astm, care sunt mai predispuse la boli grave. Cu toate acestea, există câteva măsuri de bun simț pe care le puteți lua pentru a vă proteja. Dr. Johannes recomandă ca oamenii:

  • Să se informeze cu privire la vaccinuri, inclusiv împotriva gripei, COVID-19 și (dacă este cazul) RSVP
  • O bună igienă a mâinilor
  • Purtarea unei măști în spațiile interioare aglomerate
  • Evitarea contactului cu persoanele care au un virus respirator
  • De asemenea, dacă v-ați propus să „recuperați timpul de somn”, considerați că acesta este semnalul dumneavoastră pentru a face acest lucru. „Somnul vă ajută sistemul imunitar”, spune Dr. Shaham.

Comentarii: