Sindromul Tietze este o afecțiune inflamatorie rară, benignă, caracterizată prin dureri în piept și umflarea cartilajului din jurul coastelor. Simptomele acestei afecțiuni se dezvoltă de obicei la persoanele cu vârste sub 40 de ani.
Ce este sindromul Tietze?
Sindromul Tietze este o boală musculo-scheletală rară, care poate fi dureroasă, dar nu este aproape niciodată gravă. Afecțiunea apare atunci când cartilajul din jurul articulațiilor care leagă coastele superioare de stern se umflă (de obicei, a doua sau a treia coastă sunt cele mai afectate). Sindromul Tietze este considerat un sindrom benign și, în unele cazuri, se poate rezolva de la sine fără tratament,potrivit doc.ro.
Din ce cauze apare sindromul Tietze și care este prevalența?
Cauza de bază exactă a sindromului Tietze este idiopatică, deci nu este cunoscută în prezent. Unii cercetători au speculat că leziunile mici ale peretelui toracic pot contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni. Aceste leziuni sunt cunoscute sub denumirea de microtraumatisme și, deși sunt prea mici pentru a provoca daune care să fie vizibile din exterior, pot provoca leziuni sau umflături ale coastelor.
Aceste microtraumatisme pot fi cauzate de un eveniment survenit brusc, cum ar fi un accident de mașină sau o intervenție chirurgicală ori din cauza unor traume cronice mici, cum ar fi cele care ar putea fi cauzate de tuse sau de vărsături frecvente.
Sindromul Tietze afectează de obicei copiii mai mari și adulții tineri. Cele mai multe cazuri apar înainte de vârsta de 40 de ani, de obicei în timpul celui de-al doilea sau al treilea deceniu de viață. Sindromul Tietze a fost raportat și la sugari și vârstnici, dar acest lucru s-a întâmplat rar. Cercetările indică faptul că bărbații și femeile sunt afectați în număr egal.
Care sunt factorii favorizați pentru sindromul Tietze?
Cei mai mari factori de risc pentru sindromul Tietze sunt vârsta și, eventual, perioada anului. În afară de aceasta, se cunosc puține lucruri despre ce anume ar putea crește riscul unei persoane de a dezvolta această afecțiune. Ce se știe este că sindromul Tietze afectează mai ales copiii și persoanele sub 40 de ani, iar un studiu¹ din 2017 a remarcat că numărul de cazuri a fost mai mare în perioada iarnă-primăvară.
Ce simptome are o persoană cu sindrom Tietze?
Sindromul Tietze este caracterizat prin durere localizată, ușoară până la severă, și sensibilitate la una sau mai multe dintre cele patru coaste superioare. La majoritatea oamenilor, cartilajul unei singure coaste este afectat. Această durere toracică poate fi ușoară până la severă, care se poate extinde la gât, brațe și umeri. De asemenea, pe piept, umeri și brațe poate apărea roșeață și zona se poate simți caldă.
Debutul durerii poate fi treptat sau brusc și poate varia în intensitate. Durerea asociată cu sindromul Tietze se poate agrava din cauza strănutului, tusei sau a activităților fizice. Durerea dispare de obicei după câteva săptămâni sau luni, dar umflarea poate persista. Unele persoane au perioade în care durerea dispare și perioade în care revine.
S-ar putea ca persoana afectată să confunde durerea cauzată de sindromul Tietze cu un atac de cord, dar e bine de știut că există diferențe: acest sindrom afectează de obicei doar o zonă mică a pieptului, în timp ce un atac de cord acoperă întregul piept. În caz de atac de cord apar și dificultăți de respirație, greață și transpirație.
Cum se diagnostichează sindromul Tietze?
Sindromul Tietze poate fi greu de diagnosticat, deoarece simptomele sunt similare cu ale altor probleme de sănătate în afară de un atac de cord, de care am discutat mai sus. Semnele pot duce cu gândul și la angina pectorală, adică acea durere care apare în piept atunci când mușchii inimii nu primesc suficient oxigen, dar și la anumite probleme pulmonare, poliartrită reumatoidă și costocondrită, numită și durere de perete toracic.
Astfel, diagnosticarea sindromului Tietze se face pe baza unei evaluări clinice amănunțite, a unui istoric detaliat al pacientului, a identificării simptomelor caracteristice și a excluderii altor cauze ale durerii toracice. O varietate de teste, inclusiv electrocardiogramă, radiografie și biopsie pot fi efectuate pentru a exclude cauze mai grave ale durerii în piept, inclusiv tulburări cardiovasculare sau afecțiuni maligne. Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) poate arăta îngroșarea și mărirea cartilajului afectat.
Cum diferă sindromul Tietze de costocondrită?
Sindromul Tietze este rar și afectează de obicei persoanele sub 40 de ani, în timp ce costocondrita este relativ des întânită și afectează de obicei persoanele cu vârste de peste 40 de ani. Simptomele sindromului includ atât umflarea, cât și durerea, în schimb, în caz de costocondrită, simptomele includ durere, dar nu și umflare.
Sindromul Tietze implică durere într-o singură zonă în 70% dintre cazuri, în timp ce costocondrita implică mai mult de o zonă dureroasă în cel puțin 90% dintre cazuri. De asemenea, sindromul implică cel mai des a doua sau a treia coastă, în timp ce costocondrita implică adesea a doua până la a cincea coastă.
Ce opțiuni de tratament există pentru sindromul Tietze?
De obicei, simptomele sindromului Tietze nu sunt grave și adesea vor dispărea fără tratament. Uneori, doar auzind de la medic că este vorba de sindromul Tietze și nu de un atac de cord, pacientul se poate liniști suficient încât să facă față durerii până când aceasta dispare de la sine. Există, totuși, unele tratamente, care pot ajuta la ușurarea durerii și a umflăturilor.
Tratamentul specific pentru pacienții cu sindrom Tietze constă în odihnă, evitarea activităților obositoare, aplicarea de căldură (unele persoane se pot simți mai bine cu aplicarea de gheață într-un prosop) în zona afectată și administrarea unor medicamente care să combată durerea, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sau analgezicele ușoare.
CITEȘTE ȘI: Cum reacționează corpul tău dacă nu bei alcool timp de o lună – Influența asupra riscului de a face cancer
Injecțiile locale cu corticosteroizi sau lidocaină direct în zona afectată pot fi benefice pentru persoanele care nu răspund la analgezice, adică în cazurile refractare. În general, durerea dispare după câteva săptămâni sau câteva luni, dar umflăturile palpabile pot persista mai mult timp.
Ce prognostic au pacienții cu sindrom Tietze?
Perspectiva pe termen lung pentru persoanele cu sindrom Tietze este în general bună, majoritatea oamenilor nu sunt grav afectați de această afecțiune, iar speranța de viață este normală.
Comentarii: