SANATATE

Sistemul imunitar: 5 cele mai rele obiceiuri care o distrug

sanatatedefier.ro

Sistemul imunitar: 5 cele mai rele obiceiuri care o distrug. Stresul și alimentația deficitară sunt unele dintre cele mai comune și cunoscute cauze ale imunității slabe.

Cu toate acestea, există mulți alți factori care favorizează infecțiile.

Sistemul imunitar: 5 cele mai rele obiceiuri care o distrug

Sistemul imunitar este capacitatea noastră de a ne apăra împotriva agenților patogeni. Aceasta include bacteriile și virușii. Dacă se întâmplă să ne îmbolnăvim des și să luptăm cu infecțiile de mai multe ori pe an, merită să ne gândim dacă totul este în regulă cu sistemul nostru imunitar și, mai ales, dacă avem grijă de el în mod corespunzător.

Există mai mulți factori care ne reduc semnificativ sistemul imunitar.

Stresul

Stresul este unul dintre cei mai mari dușmani ai imunității noastre. Studiile arată că un stres foarte ridicat poate determina mărirea cortexului suprarenale și scăderea numărului de celule imunitare.

Acest lucru poate provoca infecții frecvente, precum și boli mai grave. Printre acestea se numără răceala, gripa, leziuni ale pielii, probleme de somn, afecțiuni gastrointestinale sau boli autoimune, potrivit actualno.com.

Se estimează că până la 85% din toate vizitele la medic pot fi legate de bolile legate de stres. Pentru a minimiza efectele negative ale stresului asupra organismului nostru, este bine să ne concentrăm pe relaxare și activitate fizică.

CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă: Cel mai puternic antioxidant care întărește sistemul imunitar

Dacă nu vă place să faceți exerciții fizice prea intense, yoga poate fi o opțiune bună. Meditația, băile lungi și aromaterapia vă pot ajuta, de asemenea, să vă calmați.

2. Lipsa de exerciții fizice

Lipsa de exerciții fizice și un stil de viață sedentar, în special cu un loc de muncă de birou, pot, de asemenea, să scadă sistemul imunitar. Merită să ne amintim că activitatea fizică ajută la menținerea unei circulații sanguine adecvate. Încălzirea corpului va îmbunătăți, de asemenea, imunitatea.

3. Dieta nepotrivită

Un alt obicei prost care slăbește apărarea naturală a organismului este o dietă nepotrivită. Este vorba, în principal, de consumul de mult zahăr, de gustări rapide și de alimente grase și procesate, care epuizează microflora intestinală – responsabilă în mare măsură de combaterea bolilor.

În schimb, organismul este întărit de acizii grași, vitaminele A, E, D și C și de fier. De aceea, dieta noastră ar trebui să includă în principal pește, legume (în special legume verzi) și fructe (în special coacăze roșii, kiwi și portocale – acestea conțin cea mai multă vitamina C).

Murăturile vor îmbunătăți, de asemenea, sistemul imunitar.

Merită să acordați atenție nu numai la ceea ce mâncați, ci și la cât de mult mâncați. Este important să nu uitați să nu depășiți echilibrul caloric adecvat, ceea ce vă va ajuta să mențineți o greutate adecvată. Persoanele obeze fac infecții mai ușor.

4. Substanțe utile

De dragul unei bune imunități, ar trebui să se renunțe și la stimulente. Aceasta include fumatul pasiv. Cercetările arată că fumul de țigară are un efect foarte dăunător asupra imunității noastre – atât cea înnăscută, cât și cea adaptativă.

Alcoolul este, de asemenea, periculos, deoarece poate distruge celulele imunitare circulante din sânge.

5. Lipsa somnului

Se estimează că fiecare al doilea bulgar poate avea probleme cu lipsa somnului. Merită să ținem cont de acest aspect, deoarece este direct legat de imunitatea noastră.

CITEȘTE ȘI: ‘Bomba’ împotriva răcelilor: Băutura din patru ingrediente care fortifică sistemul imunitar

Somnul insuficient poate duce la un nivel redus al limfocitelor T, care reprezintă scutul protector al organismului împotriva microorganismelor patogene.

Așadar, cât de mult ar trebui să dormim? Răspunsul nu este atât de simplu. Cantitatea de somn recomandată depinde de o serie de factori (inclusiv vârsta, munca sau activitatea fizică zilnică). Cantitatea minimă de somn pentru un adult este de 6 ore. În schimb, cantitatea optimă de somn este de 7-9 ore.

Comentarii: