REVIEW

Slăbitul nu e totul: 10 reguli pentru a-ţi menţine greutatea după o dietă

Foto: Pinterest.com

Lupta cu kilogramele nu se incheie atunci cand ajungi la greutatea dorita, ci atunci cand reusesti sa iti mentii greutatea dupa ce slabesti. Statisticile arata ca doar 20% dintre cei care slabesc urmand o dieta reusesc sa isi mentina greutatea pe termen lung. Ceilalti 80% se ingrasa la loc, uneori acumuland chiar mai multe kilograme decat reusesc sa elimine in timpul curei de slabire.

De ce dupa o dieta apare tendinta de ingrasare?

Exista cateva cauze care favorizeaza acumularea de kilograme in plus dupa o dieta. Printre acestea se numara:

Dietele foarte restrictive – daca ai urmat o dieta extrem de drastica, e posibil ca metabolismul tau sa fie mai lent. Totodata, din cauza infometarii indelungate, apetitul poate fi mai mare.

CITEȘTE ȘI: Dieta-minune cu apă caldă: Nu trebuie să renunţi la mâncare pentru a slăbi

Obiceiurile alimentare nesanatoase la care revii dupa dieta – daca in timpul curei de slabire ai mancat sanatos, iar dupa ce ajungi la greutatea dorita revii la consumul de alimente de tip fast-food si dulciuri, nu ar trebui sa te mire ca te ingrasi rapid. Alimentele cu o densitate calorica mare vor aduce rapid kilogramele inapoi, potrivit doc.ro.

Ai un stil de viata sedentar – ai revenit la alimentatia normala, nu mai restrictionezi consumul caloric, insa nici miscare nu faci? Caloriile consumate nu sunt arse stand in fata televizorului, ci facand sport. Asadar, daca nu te mobilizezi dupa ce tii o dieta, sunt sanse reduse sa reusesti sa iti mentii greutatea. Daca pentru a reusi sa slabesti e nevoie de cel putin 225 de minute/ saptamana de sport, atunci cand vrei sa iti mentii greutatea, te poti limita la 150 de minute de sport pe saptamana.

Cum sa iti mentii greutatea dupa ce ai tinut o dieta

Fa tranzitia la alimentatia obisnuita treptat, nu brusc – daca pe timpul dietei ai restrictionat aportul caloric, dupa dieta e indicat sa revii treptat la numarul de calorii recomandate pentru greutatea si varsta ta. E indicat sa nu se depaseasca marirea aportului caloric cu mai mult de 200 de calorii pe saptamana.

Mananca in continuare sanatos – mentinerea greutatii reprezinta o provocare pe termen lung, iar obiceiurile alimentare sanatoase sunt cele care te vor ajuta sa castigi aceasta lupta. Mananca alimente cat mai sanatoase, gatite la aburi, prin fierbere sau pe gratar, niciodata prajite, hidrateaza-te corespunzator si nu uita de gustarile sanatoase dintre mese.

Practica sport in mod regulat – ideal ar fi sa practici sport in fiecare zi, insa te poti limita la 5 zile pe saptamana daca programul nu iti permite sa dedici mai mult timp activitatilor sportive. Sportul va arde caloriile in plus, dar totodata va accelera si metabolismul.

Cantareste-te in mod regulat – monitorizarea greutatii este de folos atunci cand incerci sa iti mentii greutatea. Daca dai uitarii cantarul dupa ce tii o dieta, e posibil sa revii fara sa iti dai seama la greutatea de dinainte de dieta. Atunci cand te cantaresti regulat insa, vei observa modificarile greutatii tale in timp util si vei putea lua atitudine in acest sens.

CITEȘTE ȘI: Dieta-minune a Monicăi Anghel: Cum a reuşit vedeta să slăbească 25 de kilograme

Hidrateaza-te – in primul rand, setea iti poate crea falsa impresie ca iti este foame. Asadar, bea apa pentru a mentine senzatia de satietate. Apoi, consumul de apa iti taie pofta de mancare si te face sa consumi portii mai mici. Totodata, apa stimuleaza arderile calorice.

Dormi suficient – somnul are un impact direct asupra greutatii tale. Lipsa somnului sporeste apetitul, favorizeaza poftele nesanatoase si incetineste metabolismul. Asigura-te asadar ca dormi suficient de mult.

Limiteaza expunerea la stres – expunerea la stres stimuleaza productia de cortizol, cunoscut si sub denumirea de “hormonul stresului”. Cortizolul ridicat pentru perioade mai lungi sporeste apetitul si favorizeaza acumularea grasimilor in zona abdominala. Totodata, stresul este un factor care contribuie la mancatul compulsiv, ce duce adesea la acumularea de kilograme in plus.

Mentine-ti motivatia – determinarea este cea care te poate ajuta sa iti mentii greutatea. Pastreaza, in acest sens, o motivatie activa. Spre exemplu, propune-ti sa iti mentii greutatea pana la un eveniment apropiat (nunta, petrecere). De asemenea, poti investi in mai multe haine care nu ti s-ar mai potrivi daca te-ai ingrasa din nou. In acest fel, iti vei pastra vie dorinta de a-ti mentine greutatea la care ai ajuns.

Bucura-te de greutatea la care ai ajuns – fii mandru de greutatea pe care o ai, pentru a te incuraja sa stai departe de tentatiile culinare. Admira-te zilnic in oglinda si poarta haine care iti avantajeaza silueta – vei fi atat de mandru de realizarea ta, incat nu vei mai comite pacate culinare.

Transforma dorinta de a-ti mentine greutatea in stil de viata – lupta cu kilogramele in plus nu trebuie sa fie neaparat o lupta. Transforma-ti stilul de viata pentru totdeauna si nu va mai trebui sa te straduiesti sa slabesti.

Comentarii: