LIFESTYLE SANATATE

Șocant! Gabi Balint a trecut pe lângă moarte după ce a făcut infarct, ce tebuie să faci urgent dacă ai suferit un atac de cord!

Scriam zilele trecute despre faptul că Gabi Balint, fotbalistul care a marcat la Sevilla, pentru Steaua, în finala cu Barcelona din 1986, a fost operat de urgență pe cord și i s-au motat la fel de urgent trei stenturi. De asemenea, peste câteva zile de la prima intervenție, medicii de la Fundeni i-au mai pus unul.

Gabi Balint spunea, la primul mesaj public după operație, că a avut un înger păzitor. Într-un alt mod, la fel i-au spus și medicii care nu l-au menajat. A venit la timp  și  a fentat moartea! ”Emoțiile de la penalty-urile cu Barcelona au avut efect întârziat la mine”, a încercat să facă haz de necaz, mai apoi, fostul internațional. Dar ce anume l-a salvat pe Balint? Faptul că a știut ce să facă imediat ce a simțit că are probleme.

Și asta știm cu toții, că un atac de cord poate fi fatal în multe cazuri, însă dacă știi să ce să faci, ai putea să-ți salvezi viața. Este foarte important să știi cum să reacționezi atunci când apar simptomele infarctului, mai ales dacă nu e nimeni prin preajmă care să te poată ajuta.

Citește și: Amorţirea mâinii în timpul nopţii, semnul unei afecţiuni grave. Ce măsuri trebuie să iei

Sfaturile medicilor

Ca să poți acționa la timp, trebuie să cunoști simptomele infarctului. Acesta apare atunci când circulația sângelui este întreruptă într-o anumită zonă a inimii, de obicei, din cauza unei artere blocate. Zona afectată începe să moară din cauza lipsei de sânge și de oxigen și dacă nu este tratată la timp, mușchiul inimii poate fi grav afectat.

Primele semne ale infarctului includ durere în piept, scurtarea respirației, palpitații, transpirație excesivă, grețuri, amețeli, oboseală, scrie portalul doctorulzilei.ro.

Citește și: Aveți degetele umflate? Iată care pot fi cauzele

Ce ai de făcut:

În primul urând sună la 112. Dacă simți durere și disconfort în regiunea inimii, e un semn de alarmă. Dacă ai fost diagnosticat deja cu o boală de inimă, sună-ți doctorul imediat. Dacă ești la volan și ai aceste simptome, trage pe dreapta și sună la 112.

Nu contează cât de aproape ești de vreun spital, în niciun caz n-ar trebui să conduci în această situație.

Dacă ai tratament pentru o boală de inimă, este posibil să ai la îndemână un beta-blocant. Ia o pastilă până vine ambulanța. Dacă ești la primul infarct, ar trebui să mesteci și să înghiți o aspirină cât poți de repede. Aspirina îmbunătățește circulația și previne formarea cheagurilor de sânge.

Încearcă să nu te miști prea mult ca să nu pui presiune pe mușchiul inimii. Dacă poți, lovește-te cu pumnul în piept, în dreptul inimii ca să ajuți inima să pompeze sânge.

 

 

 

 

Comentarii: