NUTRITIE SANATATE

Socata, deliciul începutului de vară: Bolile pe care le vindecă

Socul este un arbust ce poate ajunge la aproximativ 7 metri în înălțime, fiind una dintre cele mai răspândite plante în întreaga Europă.

Utilizarea socului în scopuri medicinale datează încă din Antichitate, iar ceaiul de soc și celebra socată sunt băute de noi toți. Însă, puțini cunoaștem toate proprietățile acestei plante, dar și care sunt florile bune de băut.

Beneficii sănătate soc

Florile de soc ajută la scăderea trigliceridelor din sânge, a zahărului, precum și a nivelului de colesterol.

În plus, socul poate ajuta la combaterea febrei. Mai mult, florile sunt eficiente în tratarea bolilor degenerative și în activarea sistemului imunitar.

Florile de soc se folosesc şi în curele de detoxifiere a organismului și înlăturarea problemelor renale, mai ales în cazul litiazei renale sau a nisipului la rinichi.

În scopuri medicinale, de la soc se folosesc florile, fructele și scoarța, bogate în ulei volatil, tanin, mucilagii, flavonozide, amine, etilamină, vitamina C și vitaminele din complexul B, izobutilamină. Frunzele au acțiune laxativă și sub formă crudă se aplică pe răni, fiind calmante și cicatrizante.

Substanțele conținute de florile acestei plante: bioflavonoizii, colina, acizii grasi omega-3 și omega-6, pectina și taninurile, sunt extrem de benefice pentru sănătate și tratează alergiile, tulburările respiratorii, sinuzita și tusea productiva.

CITEȘTE SI: Dietă de sezon: Scapi de toxine și de kilogramele în plus cu ajutorul florilor de soc

Florile folosite deseori la băuturi răcoritoare precum socata funcționează ca un agent expectorant.

Florile conțin ulei volatil, rutozid, compuși aminici, glicozizi, substanțe glucidice, tanini, saponine, mucilagii, iar fructele conțin antociani, vitaminele A și C.

Ceaiul de soc – ce afecțiuni tratează

Ceaiul de soc are efect diuretic și depurativ, puternic sudorific și diaforetic, emolient, laxativ, purgativ, antiseptic și cicatrizant, antinevralgic și antialergic.

Acesta ajută la eliminarea toxinelor din organism, atât prin urină, cât și prin transpirație, mărind activitatea secretorie a glandelor sudoripare.

De asemenea, este utilizat în vindecarea unor afecțiuni renale, vezicale și genitale, acționând asupra epiteliului renal, cu stimularea activității rinichilor, dizolvarea nisipului și a calculilor renali, respectiv prin mărirea cantității de urină eliminată în timpul zilei.

În afecțiunile căilor respiratorii, ceaiul de soc este eficient în gripă, guturai, răceală, răgușeala, tuse, crize severe de astm bronșic, bronșită, tuberculoză, febre eruptive (rujeolă, scarlatină), favorizând erupția, combate infecțiile la nivelul plămânilor și ale căilor respiratorii superioare.

Ceaiul din flori este eficient în crize de dispnee și tuse, însoțite de cianozari, care trezesc bolnavul din somn, înainte de miezul nopții, cu transpirație abundentă la trezire, agitație, anxietate și extremități reci și cianozate.

Socul este util în calmarea durerilor reumatice, artroze, artrite, sciatică, nevralgii de trigemen și intercostale, gută.

Deoarece principiile active ale socului sunt foarte puternice, medicii recomandă ca după fiecare 10 zile consecutive în care ați urmat o terapie cu ceai de soc să faceți o pauza de 5 zile, apoi 10 zile puteți să consumați din nou.

Ceaiul de soc nu are efecte secundare dăunătoare, însă ocazional poate cauza tulburări gastrointestinale. Folosirea în exces a ceaiului de soc poate duce la deshidratare sau arsuri stomacale, iar în cazul folosirii pe o perioadă prelungită poate duce la pierderi mari de potasiu prin urină.

Cum faci socata

Nu cred că e cineva care să nu fi băut vreodată socată, pentru unii fiind probabil băutura copilăriei. Pe lângă gustul dulce-acrişor al ei, socata extrem de sănătoasă și ajută, la fel ca ceaiul, în ameliorarea multor afecţiuni.

Așadar, socata este recomandată persoanelor care îşi doresc să piardă kilogramele nedorite, are proprietati diuretice și laxative, dar și efecte benefice în afecțiuni dermatologice, oculare sau cardiace.

În ceea ce priveşte vitaminele pe care socul le conţine, amintim vitamina A, complexul vitaminic B și vitamina C.

În plus, socata poate fi un remediu excelent pentru relaxarea organismului, dar şi pentru depăşirea blocajelor emoţionale.

Pentru proaspetele mame, socata poate stimula lactația, având efect galactogog.

Datorită efectului antiseptic puternic, socata este recomandaă şi pentru reglarea tranzitului intestinal.

Ce flori de soc sunt bune pentru socată

Perioada de înflorire a socului este mai-iunie, iar această perioadă este cel mai bun moment pentru prepararea socatei, băutura cu cea mai bună sursă de antioxidanţi. Pentru o băutură din flori de soc aromată, cele mai potrivie flori sunt cele proaspete.

Nu toate florile de soc sunt bune pentru socată. Florile mari şi înflorite, în proporţie de 80,90%, sunt ideale pentru prepararea socatei. Momentul potrivit pentru culegerea florilor de soc este imediat după ploaie sau după rouă.

Pentru cei care îşi doresc să se bucure de gustul socatei şi pe timpul iernii, pot usca florile de soc. Pentru a rezista, acestea trebuie să fie depozitate într-un loc răcoros, ferit de razele soarelui. Singurul dezavantaj în prepararea socatei din flori de soc uscate este că băutura nu va mai fi atât de aromată şi plină de savoare precum cea din flori proaspete, notează Antena 3.

CITEȘTE ȘI: Fructele de soc, ideale împotriva răcelii. Numeroase alte beneficii, dar și unele riscuri

Cum se face socata

Ingrediente:

  • 30 de flori de soc
  • 1 kg de zahăr
  • un litru de apă
  • două lămâi tăiate felii
  • zeama de la două lămâi

Mod de preparare:

– Florile mari şi înflorite se culeg de seara. Ideal ar fi ca acestea să fie culese imediat după ploaie sau după rouă.

– Înainte de adăugarea în borcan a florilor de soc, acestea trebuie să fie curăţate de tija verde, altfel gustul socatei va fi amar.

– Într-un borcan de cinci litri se adaugă florile de soc, peste care se pune zahărul şi apa, zeama de lămâie, feliile de lămâie și se umple borcanul cu apă rece.

– Toate ingredientele se amestecă foarte bine.

– Borcanul se acoperă și se lasă la temperatura camerei, timp de câteva zile.

– Băutura se amestecă în fiecare zi.

Socata ar trebui să fie gata după trei zile. Dacă vreți ca socata să fie mai acidulată, se poate lăsa borcanul acoperitt timp de mai multe zile.

Comentarii: