Socul (Sambucus L.) este o plantă din grupa arbuștilor, cu 20-30 de specii. Face parte din familia Adoxaceae. Cea mai cunoscută specie este socul negru (Sambucus nigra). Popular, socul mai este cunoscut și sub denumirile de coramnic, holer, soace. Crește pe lângă case și garduri sau la marginea pădurilor.
Din florile de soc se prepară ceaiuri şi tincturi cu indicaţie fitoterapeutică, iar din fructele bine coapte, dulceaţă, sirop sau cidru. De la soc se folosesc atât florile – albe, sub formă de umbreluţă – cât şi fructele bine coapte, de culoare neagră.
Datorită substanţelor pe care le conţin, florile de soc ajută în tratamentul virozelor respiratorii şi a stărilor gripale şi sunt un stimulent pentru sistemul imunitar. Se pot prepara sub formă de infuzie, dintr-o lingură la o cană cu apă care se bea seara, înainte de culcare, potrivit Ghidului plantelor medicinale şi aromatice, coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor.
CITEŞTE ŞI: Ceaiul de soc, minunea din pahar: Topeşte grăsimea inutilă şi vindecă numeroase boli
Florile de soc – agent expectorant
Substanțele conținute de florile acestei plante: bioflavonoizii, colina, acizii grași omega-3 și omega-6, pectina și taninurile, sunt extrem de benefice pentru sănătate și tratează alergiile, tulburările respiratorii, sinuzita și tusea productivă. Florile folosite deseori la băuturi răcoritoare funcționează ca un agent expectorant.
Infuzia rece din flori de soc poate fi folosită pentru tratarea ochilor inflamați sau infectați.
Îmbunătățirea funcționării rinichilor
Extractul din flori de soc este folosit pentru îmbunătățirea funcționării rinichilor, contribuind la eliminarea nisipului și la dizolvarea calculilor renali.
Ceaiul din flori de soc are un rol extrem de important în tratarea afecțiunilor vezicii urinare.
În privința colesterol, spre deosebire de alte remedii, socul nu determină scăderea valorilor acestuia, ci împiedică în mare parte oxidarea sa în organism.
Curăță sângele de toxine
Florile de soc curăță sângele de toxine, ferind corpul de artrită. Sub formă de tinctură, florile de soc sunt indicate pentru calmarea durerilor musculare. Băile fierbinți cu flori de soc sunt un remediu pentru reumatism.
Bolile de piele sunt și ele tratabile cu flori de soc, în special acneea, ezemele, psoriazisul, degerături etc. Leziunile cutanate, precum tăieturile, arsurile și alte răni superficiale se vindecă mai repede sub efectul plantei. Florile de soc pot grăbi vindecarea de herpex simplex (herpes) și purifică glandele limfatice. Alături de proprietățile astringente excelente pentru pielea sensibilă, calmează mâncărimile și iritațiile.
CITEŞTE ŞI: Cel mai bun tratament împotriva kilogramelor ÎN PLUS: infuzia din aceste plante-minune
Atenuează durerile de urechi
Durerile de urechi pot fi atenuate cu ajutorul unei cataplasme preparate din flori de soc.
Florile de soc contribuie la eliminarea apei din organism și la stimularea digestiei, fiind indicat în curele de slăbire, putând fi asociate cu ceaiul de lămâie.
Florile de soc pot fi consumate sub formă de infuzie, decoct sau socată. În răceli, mai ales în cazul copiilor, sunt indicate inhalațiile.
Infuzia se foloseşte şi pentru uzul extern, în cazul degerăturilor şi al contuziilor.
Din flori proaspete se prepară o băutură răcoritoare foarte apreciată vara – socata.
Din fructele bine coapte se pot prepara atât dulceaţă, sirop sau cidru, cât şi un decoct util pentru persoanele care au digestie dificilă sau vor să-şi îmbunătăţească acuitatea vizuală pe timpul nopţii. Decoctul se prepară dintr-o lingură de fructe uscate la o cană de apă. Se beau 2-3 căni pe zi. Fructele verzi sunt toxice.
Comentarii: