NUTRITIE

Soluţii pentru cele mai bune salate – Ce uleiuri să folosești pentru a le spori proprietățile nutritive

Foto: Pinterest.com

Salatele sunt nelipsite, sau cel putin ar trebui sa fie, de pe masa acum ca primavara a sosit. Daca te-ai plictisit insa de uleiul de masline pe care il folosesti de fiecare data pe post de dressing, trebuie sa stii ca exista o multime de alternative cel putin la fel de sanatoase si gustoase.

O dieta variata va asigura organismului nutrientii necesari asa ca ar fi pacat sa nu incerci si alte ingrediente atunci cand prepari salata pe care o consumi alaturi de felul principal de la masa de pranz, de la cina sau, de ce nu, chiar de la micul dejun.

Un ulei sanatos va spori proprietatile nutritive ale salatei tale, insa trebuie neaparat sa folosesti o cantitate redusa pentru a nu te alege cu calorii in plus pe care mai mult ca sigur nu ti le doresti, potrivit doc.ro.

Ce uleiuri sanatoase poti folosi in salate

Uleiul din seminte de in

Acest ulei este ideal pentru salate, fiind o sursa foarte concentrata de acid alfa-linoleic, care este un acid gras de tip Omega-3 esential pentru sanatatea organismului. O lingura de ulei de in cotine 7,3 g de acid alfa linoleic, adica 450% din doza zilnica recomandata. Poti mari aportul de acizi grasi Omega-3 adaugand in salata si nuci ori peste gras precum tonul ori somonul.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE la falsuri! Uleiul care protejează inima și ficatul, dacă este autentic

Uleiul de nuci

1 lingura de ulei de nuci contine 16 g de grasimi, dintre care o buna parte de acizi grasi polinesaturati. Aportul caloric pentru o lingura din acest ulei este de 164 kcal. Uleiul de nuci vine la pachet cu o sumedenie de minerale de pret printre care zincul, seleniul, magneziul, cuprul, potasiul sau fosforul. In ceea ce priveste continutul de vitamine, vitaminele C si E se regasesc in cantitati mari in acest ulei.

Uleiul de susan

Proprietatile antibacteriene ale uleiului de susan te vor feri de boli si vor impiedica infectiile bacteriene sa se dezvolte. Uleiul de susan are si proprietati antioxidante deosebite, prevenind imbatranirea celulara, dar si dezvoltarea unor boli precum cancerul. In ceea ce priveste caloriile, 1 lingura de ulei de susan vine la pachet cu 119 kcal, dar si cu 13 g de grasimi sanatoase.

Uleiul de avocado

Uleiul de avocado este bogat in continutul de vitamina E si grasimi nesaturate, dar contine totodata si cea mai mare cantitate de proteine. Studiile facute in ultimii ani au dovedit ca acest ulei are efecte antiinflamatoare si previne eroziunea oaselor. O lingura de ulei de avocado contine 124 de kcal si 14 g de grasimi, majoritatea nesaturate.

CITEȘTE ȘI: Sfaturi de la dr. Mencinicopschi: Care e cel mai bun ulei pentru prăjit

Uleiul din seminte de dovleac

Obtinut prin presare la rece, uleiul de dovleac este renumit pentru proprietatile sale benefice pentru sanatate.

Foloseste, la prepararea salatelor, unul dintre uleiurile enumerate mai sus si vei beneficia de nutrienti de pret. Pentru un plus de sanatate, poti inlocui otetul cu zeama de lamaie si sarea cu ingrediente precum semintele de mac sau de susan. Incearca sa mananci la fiecare masa o salata alaturi de felul principal, mai ales daca este vorba despre un preparat din carne.

Comentarii: