Specialistii au condus un nou studiu, care s-a concentrat pe schimbarile din activitatea creierului inainte si dupa somnul pe timpul zilei. Constatarile, publicate in ”Journal of Sleep Research”, sugereaza ca o scurta perioada de somn, in timpul zilei, poate ajuta la cantarirea argumentelor pro si contra cand avem o decizie grea de luat, conform eurekalert.org.
Studiul a fost condus de cercetatorii de la Universitatea Bristol, care si-au propus sa afle daca o scurta perioada de somn ne poate ajuta sa procesam informatiile inconstient. Constatarile sugereaza ca somnul pe timpul zilei are beneficii asupra functiei cognitive a creierului si ca, in aceasta perioada, procesam informatii inconstient.
Studiile precedente au sustinut ca somnul este benefic in rezolvarea problemelor si ca ajuta la organizarea tuturor datelor, pentru a lua o decizie buna. Totusi, nu era clar ce proces mental are loc pentru ca acest lucru sa fie posibil.
CITEȘTE ȘI: 12 etape care preced sindromul burnout. Vezi în ce stadiu te afli
In cadrul studiului, cercetatorii au ascuns informatii, acestea fiind prezentate foarte pe scurt, astfel ca nu au fost niciodata percepute in mod constient. Totusi, informatiile au fost plasate subliminal in creier si a fost analizata masura in care acestea influenteaza raspunsurile la informatiile percepute constient.
Cum s-a desfasurat studiul?
Au fost recrutati 16 participanti, sanatosi, de varste diferite, pentru a participa la experiment. Participantilor li s-a cerut sa indeplineasca doua sarcini. Prima sarcina a fost reprezentata de inducerea unor informatii in mod inconstient, iar pentru a doua sarcina voluntarii au spus cand au vazut un patrat rosu sau albastru pe un ecran. Acestia au indeplinit sarcinile, iar apoi fie au ramas treji, fie au dormit timp de 90 de minute, iar apoi au indeplinit sarcinile din nou.
CITEȘTE ȘI: Creierul se ”autodevorează” atunci când nu dormim suficient /STUDIU
Folosind EEG, adica activitate electrica produsa in mod natural in creier, cercetatorii au masurat schimbarile din activitatea creierului inainte si dupa somn. Somnul a imbunatatit viteza de procesare in cazul primei sarcini, dar nu si in cazul celei de-a doua sarcini. Acest lucru sugereaza ca somnul ajuta la procesarea informatiilor care nu sunt acumulate in mod constient.
De asemenea, un alt aspect important este ca memoria este intarita in timpul somnului. Specialistii sugereaza ca informatiile obtinute pot fi procesate intr-un mod mai profund si mai calitativ in timpul somnului.
CITEȘTE ȘI: Veşti imense pentru amatorii de cafea: O adevărată minune pentru creier
Totusi, este necesara o cercetare mai profunda, cu un eșantion mai mare, pentru a compara rezultatele in functie de varsta si pentru a investiga mecanismele neuronale care stau la baza acestui fenomen.
Comentarii: