Mujdeiul, unul dintre cele mai îndrăgite sosuri, se prepară rapid cu doar trei ingrediente. În funcţie de zonă, gospodinele adaugă oţet, mărar tocat sau iaurt.
Reţeta deliciosului preparat o regăsim la Radu Anton Roman, regretatul gastronom, în lucrarea gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
„Sosurile de usturoi sunt răspândite în toata lumea (mousse d’ail!) aşa că s-au rătăcit şi pe la noi vreo două-trei variante. Vi-l oferim pe cel mai simplu şi mai sărăcăcios (cel ce vi se dă la restaurante, cu pipeta, contra preţului unei vile la Vama Veche, pe plajă): usturoi, sare, apă”, nota autorul în lucrarea amintită.
CITEȘTE ȘI: Planta cu efect ca al antibioticului: Nu este usturoiul
„La-ndemână e să cureţi o căpăţână de usturoi şi să-i baţi căţeii-n draci într-o „chisarniţă“ de lemn. Potriveşti o linguriţă de sare grunjoasă şi, când totul e o pastă lipicioasă, se adaugă puţină apă. Merge la orice, carne, mămăligă, peşte”.
În funcţie de zonele geografice, la reţeta de bază a mujdeiului, gospodinele adaugă alte ingrediente. De exemplu, spunea Radu Anton Roman, „orice muică adaugă la pasta de bază – usturoi, sare, apă – o lingură de oţet, o linguriţă de ulei de floarea soarelui şi o lingură de mărar tocat, ca să se cheme că trecem prin Oltenia”.
Conform autorului, la Calafat se face sosul cu o ulcică de iaurt ori lapte bătut (da’ mai gros), două căpăţâni de usturoi, două legături de mărar, un praf de sare. Usturoiul se pisează, mărarul se toacă, sarea se presară şi totul se amestecă, mergând mai ales la cărnuri fierte.
CITEȘTE ȘI: De ce să nu arunci coaja de la usturoi: Cum este folosită de unii bucătari în a da o aromă preparatelor
„Pentru că în Transilvania dacă ajungem, lângă oarece ciolan afumat şi fiert, sigur «boreasa» va pune în piuliţa enormă de alamă, pe lângă cel puţin două căpăţâni de usturoi şi sare, şi un pahar de smântână, o lingură de oţet de mere, o linguriţă de miere şi ceva tarhon bine tocat, proaspăt sau în oţet“, arată în lucrarea sa Radu Anton Roman.