NUTRITIE

Sosul Amatriciana- sosul recunoscut pentru conținutul său masiv de carne

Sosurile de paste italiene au o istorie bogată care poate fi urmărită de secole, până la Roma antică. Deși ne gândim la spaghete cu sos de roșii, ca fel tipic de mâncare italiană, roșiile nu au făcut parte din dieta italiană până în anii 1800.

Prima rețetă pentru paste făcute cu sos de roșii a apărut de fapt într-o carte de bucate franceză din 1797.

Deci, sosurile de paste pe bază de roșii pe care avem tendința să le considerăm de obicei italiene – bolognese, pomodoro, puttanesca – sunt de fapt evoluții mai recente.

CITEȘTE ȘI: Sosurile și condimentele de bază pentru paste

Sosul Amatriciana- sosul recunoscut pentru conținutul său masiv de carne

Vorbim astăzi despre sosul Amatriciana.

Originar dintr-o regiune a Italiei Centrale, dintr-un oraș cunoscut sub numele de Amatrice situat în apropiere de coasta Mării Adriatice, acest sos este cunoscut pentru conținutul său masiv de carne.

Există două versiuni ale acestui sos, însă al doilea sos a devenit cunoscut ca Alla Gricia pentru a separa calitatea distinctă a fiecăruia.

Sosul tradițional Amatriciana include în mod obișnuit roșii combinate cu carne de porc prăjită în ulei de măsline, ceapă tocată, usturoi dacă se dorește, o cantitate mică de ardei iute și un vârf de piper negru.

Rețeta, atunci când este făcută în felul adevăratului sos Amatrice, este servită cu carne maturată din falcă de porc, care este denumită “guanciale”. Totuși, este obișnuit să găsim sosul Amatriciana pregătit cu şuncă italiană cunoscută sub numele de pancetta.

Alte tipuri de carne de porc sunt de asemenea folosite atunci când sosul este preparat în zone din afara Italiei, în general din cauza accesului limitat la guanciale sau pancetta.

Sosul Amatriciana- sosul recunoscut pentru conținutul său masiv de carne

Ingrediente:

  • 500 g spaghete sau bucatini (după gust)
  • 1 ceapă
  • 1 cățel de usturoi
  • 500 g roșii din cutie
  • 150 g bacon mai puțin afumat
  • 1 ardei iute uscat
  • 1 foaie de dafin
  • jumătate linguriță oregano
  • parmezan ras
  • sare, piper, ulei de măsline

CITEȘTE ȘI: Rețeta simplă a pastelor Carbonara, cu puține ingrediente, specifică Italiei

Mod de preparare:

Într-o tigaie, încingeți puțin ulei în care căliți ceapa și usturoiul câteva minute. Adăugați apoi costița, ardeiul iute și frunza de dafin și mai țineți pe foc câteva minute.

Adăugați roșiile cu suc cu tot, apoi oregano și piper. Fierbeți amestecul aproximativ 10 minute, până ajunge la o consistență mai groasă.

Între timp, fierbeți pastele și serviți-le alături de sos, peste care presărați parmezan ras.

Comentarii: