Sos tzatziki? Fie lângă o friptură de pui sau de porc, cartofi copți sau prăjiți, în salate cu carne de pui, șaorma, gyros, sau pur și simplu alături de niște lipii sau turte de casă, sosul tzatziki este întotdeauna delicios, cremos, chiar răcoritor.
Știai că rețeta originală de sos tzatziki grecesc se prepară folosind iaurt din lapte de oaie sau capră? Originea cuvântului „tzatziki” provine însă de la cuvântul turcesc „cacik”, cu sensul de sosuri „chatni”, orientale, care conțin condimente și legume proaspete tăiate mărunt.
Vestea bună este că nu trebuie să mergi „la greci” ca să mănânci un sos tzatziki delicios. Îl poți face acasă, în doar 5 minute!
CITEȘTE ȘI: Nu arunca grăsimea care ți-a rămas de la friptură: Iată la ce o poți folosi
Sos tzatziki autentic în doar 5 minute
Ingrediente:
- Un castravete proaspăt cu coajă + 3-4 felii de castravete pentru decor
- 250 de grame de iaurt grecesc de capră (2% sau 10% grăsime, după cum îți permite silueta)
- 2 căței de usturoi tocat mărunt
- 3 linguri de ulei de măsline extravirgin (două pentru sos, una pentru decor)
- Sare, după gust
- O jumătate de legătură de mărar proaspăt tocat
- 1 lingură de zeamă de lămâie
CITEȘTE ȘI: Sosurile care NU îngrașă – perfecte pentru fripturi, dar și pentru salate
Mod de preparare
Dă castravetele pe răzătoarea cu ochiuri mici și stoarce bine de zeamă în pumn. Amestecă într-un bol iaurtul cu usturoiul tocat mărunt, uleiul de măsline, zeama de lămâie și sarea. Adaugă în bol castravetele ras și scurs de zeamă, mărarul tocat și amestecă bine.
Peste combinația de iaurt cu castravete adaugă feliile de castravete și câțiva stropi de ulei de măsline.
Dacă nu te grăbești, lasă sosul tzatziki peste noapte la frigider – va avea un gust mai bun și mai puțin „usturoiat”. Poftă bună!
SURSĂ: csid.ro
Comentarii: