NUTRITIE

Sosuri de casă pentru cărnuri la grătar

Chiar dacă cei mai mulți dintre noi suntem obișnuiți cu mujdeiul de usturoi pentru carnea la grătar, vă oferim astăzi lista celor mai cunoscute, dar și simple sosuri pentru grătar.

CITEȘTE ȘI: Grătarul perfect: Sfaturile de neratat ale celebrului bucătar englez Jamie Oliver

Sosuri de casă pentru cărnuri la grătar

  1. Sosul Aioli

Sosul aioli își ia denumirea de la „all i oli”, cuvintele catalane pentru “usturoi și ulei”. Foarte similar cu un sos de maioneză cu usturoi, aioli e dens, cremos, aromat – deci nu-i de mirare că e celebru în toată zona mediteraneeană a Franței și Italiei.

Ingrediente: maioneză de casă, usturoi, ulei de măsline, suc proaspăt de lămâie. Tradiționaliștii susțin însă că rețeta originală conține doar usturoi, ulei de măsline și sare.

Se potrivește cel mai bine cu: pește și fructe de mare.

  1. Clasicul sos BBQ

Cel mai faimos sos american de asortat cu o carne suculentă rumenită pe grătar. Dulce-acrișor și afumat, sosul barbecue are două ingrediente principale: ketchup și zahăr brun (mult zahăr brun) și o culoare roșiatică inconfundabilă.

Ingrediente: ketchup/sos de roșii, zahăr brun, boia de ardei iute și dulce, oțet din vin roșu, sos Worchestershire, sare, piper.

Se potrivește cel mai bine cu: aproape orice tip de carne, dar e considerat a fi sosul ideal pentru coaste de porc.

Sosuri de casă pentru cărnuri la grătar

  1. Sos cu miere și lime

Gata în 3 minute. Bine de avut în repertoriul culinar pentru weekend-urile acelea însorite în care decideți brusc că “ar merge un grătar în aer liber acum”. E echilibrul perfect între dulce, acru și sărat și poate fi folosit la fel de bine pe post de marinadă pentru carne.

Ingrediente: miere, suc de lime, sos de soia.

Se potrivește cel mai bine cu: carne de pui și pește.

CITEȘTE ȘI: Greșeala cea mai mare pe care mulți o fac când pregătesc friptură la grătar

  1. Sos de hrean

Acesta e sosul pentru care merită să dai o fugă până la piață în căutare de hrean proaspăt. Desigur că îl poți pregăti și cu hrean gata preparat, la borcan, dacă poți trăi cu ideea că există o variantă și mai gustoasă a acestui sos.

Ingrediente: hrean ras, iaurt grecesc, muștar de Dijon, oțet din vin alb, sare, piper.

Se potrivește cel mai bine cu: carne de porc.

Comentarii: