X

Sosurile care NU îngrașă – perfecte pentru fripturi, dar și pentru salate

E iarna, chiar daca doar începutul ei, iar organismul iti cere mancare grasa, proteine din belsug si cantitati mai mari decat de obicei. Nu-ti fie teama, nu te-ai dereglat si nici nu ai pofte ciudate, este absolut normal ca in perioada rece sa ai astfel de placeri.

CITEȘTE ȘI: Porți bijuterii de aur zilnic? Avertismentul Comisiei Europene asupra PERICOLULUI ascuns din acest metal

Ca sa nu sari calul si sa ai regrete la primavara, cand va trebui sa treci la tinutele mai subtiri, incearca sa asociezi mancarurile grele care te ademenesc in aceasta perioada cu sosuri sau salate light, care nu ingrasa. Prepara-ti sosurile acasa, pentru a evita chimicalele si adaosurile care sa le creasca numarul de calorii. Variantele pe care ti le prezentam se pregatesc repede, in bucataria proprie, iar tot ceea ce ai de facut este sa te aprovizionezi din timp cu ingrediente. Totodata, sosurile de mai jos pot fi consumate, marea majoritate, si cu paste. Alege pastele integrale, care sunt mai sanatoase si care nu ingrasa la fel ca celelalte.

Sos de cocos

Pentru pregatirea lui ai nevoie de o cana de lapte de cocos, putin ghimbir, suc de lamaie, ulei de masline, un ardei gras, o ceapa, 2 catei de usturoi, un morcov si coriandru uscat. Le maruntesti pe toate si le amesteci intr-o tigaie, deasupra focului. Iese un sos delicios, perfect pentru fructe de mare sau carne.

CITEȘTE ȘI: Dressinguri pentru salate cu puține calorii

Guacamole

Ai nevoie de un avocado, o jumatate de ceapa tocata, o jumatate de ardei iute maruntit, o lingura de suc de lamaie sau lime, 4 rosii cherry sau o rosie mare, patrunjel, sare si piper. Le amesteci pe toate si pui acest sos fie in salata, fie alaturi de o friptura suculenta.

Foto: thekitchn.com

Guacamole contine grasimi sanatoase, fibre, vitamine, minerale si antioxidanti. Daca pregatesti acest sos si pentru copii, poti inlocui ardeiul iute cu ardei normal, iar savoarea nu va avea mult de suferit. Vezi și cum poți păstra sosul de guacamole ca să nu-și shimbe culoarea

Sos pesto

Ai nevoie de o jumatate de catel de usturoi, sare de mare, piper, busuioc proaspat, o lingurita de muguri de pin, ulei de masline, o jumatate de lingurita de parmezan si zeama de la o lamaie. Se amesteca initial usturoiul cu un praf de sare si busuioc, se adauga mugurii de pin zdrobiti, iar compozitia obtinuta se pune intr-un vas, alaturi de parmezan. Se adauga putin ulei de masline si se amesteca pana se leaga sosul.

Se condimenteaza si, optional, se adauga zeama de la lamaie. Pont: pentru ca textura sa fie una cremoasa, mugurii de pin ar trebui sa fie foarte putin prajiti.

CITEȘTE ȘI: Cum să porți blugii pentru a părea mai SLABĂ

Foloseste preponderent otetul balsamic si sucul de lamaie pentru a obtine gust acrisor in salata, limiteaza cantitatea de ulei si nu exagera cu sarea.

Sos mexican salsa

Pentru pregatirea lui ai nevoie de un buchetel de coriandru proaspat, un buchetel de menta, 1 catel de usturoi, 1 ardei iute (curatat de seminte), o ceapa tocata, 2 rosii tocate si sucul de la o jumatate de lamaie. Se maruntesc si se amesteca toate ingredientele, se adauga sare, piper si ulei de masline. Sosul merge excelent cu friptura de vita.

Humus

Sa regasesti humusul pe lista alimentelor care nu ingrasa poate parea cel putin ciudat. El contine tahini si naut, cu un numar mare de calorii, insa are indice glicemic foarte mic. Iar in curele de slabire, acest indice este mai important decat caloriile.

Avand continut ridicat de proteine, humusul iti confera mult timp senzatia de satietate, mai ales daca il consumi in salate sau cu carne. Pentru prepararea lui ai nevoie de naut, tahini, usturoi, lamaie si ulei de masline.

CITEȘTE ȘI: Ți se spune mereu să bei 2 litri de apă pe zi, dar ai idee DE CE?

Varianta simpla este folosesti o conserva de boabe de naut, cea complicata este sa inmoi boabele peste noapte in apa, apoi le oparesti, indepartezi pielitele ridicate la suprafata si le fierbi in apa cu sare si bicarbonat pana se inmoaie. Foloseste blenderul pentru a amesteca totul si condimenteaza dupa gust.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro