Cercetătorii au demonstrat pentru prima dată la șoareci că problemele cardiace asociate cu gripa nu sunt cauzate de o inflamație violentă a plămânilor, așa cum s-a prezis de mult timp.
În schimb, studiul de la Universitatea de Stat din Ohio a arătat că defecțiunile electrice și cicatricile cardiace observate la unii dintre cei mai bolnavi pacienți cu gripă sunt cauzate de infectarea directă a celulelor cardiace de către gripă.
Echipa de cercetători observase particule virale de gripă în celulele cardiace ale șoarecilor infectați în lucrări anterioare, dar nu putea spune cu certitudine că prezența lor în inimă determina leziuni cardiace. Atunci când cercetătorii au infectat șoarecii cu un virus gripal modificat genetic care nu era capabil să se reproducă în celulele cardiace, șoarecii au dezvoltat simptomele clasice ale gripei inflamatorii – dar fără complicații cardiace.
CITEȘTE ȘI: Mineralul care te ajută în lupta cu infecțiile respiratorii virale: Reduce simptomele severe de gripă
Infecțiile la plămâni nu duc la complicații cardiace
„Am arătat că, chiar și atunci când ai o infecție foarte severă în plămâni, dacă folosești acel virus care nu se poate replica în inimă, nu ai aceste complicații cardiace”, a declarat autorul principal Jacob Yount, profesor asociat de infecții microbiene și imunitate în cadrul Colegiului de Medicină al statului Ohio.
„Aceasta dovedește că infecția directă a inimii este cea care determină aceste complicații. Acum trebuie să ne dăm seama ce face infecția directă: ucide celulele cardiace? Are ramificații pe termen lung? Infecțiile repetate au complicații cardiace care se acumulează în timp? Există o mulțime de întrebări la care trebuie să răspundem acum.”
Studiul este publicat în revista Science Advances.
S-a stabilit de ceva timp că pacienții spitalizați cu gripă pot dezvolta probleme cardiace. Un studiu din 2020 a constatat că aproximativ 12% dintre adulții din SUA spitalizați cu gripă pe parcursul a opt ani au dezvoltat complicații cardiace grave și bruște.
Lipsa genei IFITM3 duce la complicații cardiace
Yount a studiat gripa de ani de zile, iar laboratorul său a dezvoltat un model de șoarece căruia îi lipsește IFITM3, gena care codifică o proteină cheie în eliminarea infecțiilor virale de către sistemul imunitar înnăscut. Echipa sa a descoperit într-un studiu din 2019 că șoarecii infectați cu gripă cărora le lipsește gena IFITM3 prezentau un risc mai mare de a dezvolta probleme cardiace.
Acești șoareci nu numai că sunt foarte sensibili la gripă, dar sunt, de asemenea, deficitari în aceeași proteină antivirală de care sunt lipsiți și unii oameni: Aproximativ 20% dintre chinezi și 4% dintre europeni au o variantă genetică care provoacă o deficiență de IFITM3.
„Știm că aceste persoane sunt mai susceptibile la infecții gripale severe, iar cercetările noastre pe șoareci ar sugera că sunt, de asemenea, mai susceptibile la complicații cardiace în cazul gripei”, a declarat Yount, care este, de asemenea, co-director de program al Programului de viruși și agenți patogeni emergenți din cadrul Institutului de boli infecțioase al statului Ohio.
Pentru acest studiu, cercetătorii au modificat genomul unei tulpini de gripă H1N1 astfel încât virusul să nu poată deturna celulele cardiace pentru a face copii ale sale. Ei au injectat virusul modificat și un virus de control în șoareci normali și în șoareci lipsiți de IFITM3.
Ambele virusuri au provocat inflamații pulmonare și sistemice și au generat concentrații ridicate de particule virale la șoareci, însă virusul modificat nu a fost detectat în celulele cardiace normale de șoarece și a fost prezent în concentrații semnificativ mai mici în inimile șoarecilor cu IFITM3 deficitar. Aceste constatări au permis comparații directe între inimile de șoareci cu și fără replicare robustă a virusului.
Cercetătorii au detectat mai puține leziuni ale mușchiului cardiac, mai puțini biomarkeri pentru leziuni celulare, mai puține cicatrizări sau fibroze ale țesutului cardiac și mai puține probleme de semnalizare electrică în inimile șoarecilor care au primit virusul modificat genetic.
„Avem acest model de șoarece și acest virus care ne-a permis să facem distincția între inflamația pulmonară severă și replicarea directă a virusului în inimă. În trecut, nu reușisem să separăm aceste două lucruri”, a declarat Yount. „Dacă nu aveți virusul replicându-se puternic în inimă, nu vedeți aceleași anomalii electrice sau același răspuns fibrotic”.
CITEȘTE ȘI: Cum să NU te îmbolnăvești de gripă în propria casă: Regulile simple la care trebuie să ții
Eliminarea infecției virale ar putea reduce efectele asupra inimii
Mai sunt încă multe de învățat. Gripa tinde să își concentreze majoritatea eforturilor pe infiltrarea în plămâni, dar în general nu este prezentă în sânge sau în alte organe. Dar ajunge la inimă – și aflarea modului în care se întâmplă acest lucru face parte din activitatea continuă în laboratorul lui Yount.
Este prea devreme pentru a spune cum ar putea influența această cercetare tratamentul pacienților spitalizați cu gripă care prezintă complicații cardiace, dar Yount a spus că aceste descoperiri sugerează că eliminarea infecției virale ar putea fi cheia pentru a reduce efectele problematice ale gripei asupra inimii.
„Un lucru pe care ni-l spune acest lucru este că acesta este un alt motiv pentru a vă face vaccinul antigripal, deoarece nu doriți ca inima să fie infectată de gripă – și este o posibilitate”, a spus el.
Comentarii: