Somnul este vital pentru starea de sănătate și lipsa acestuia afectează negativ activitatea zilnică, iar potrivit specialiștilor de la Harvard Medical School, deficiența de somn este legată de efecte pe termen lung asupra sănătății.
Deși cei mai mulți oameni nu acordă atenția necesară temperaturii din dormitor, dar aparent, există o temperatură optimă care ar trebui menținută în această cameră, pentru a asigura adormirea rapidă și adâncă.
Dr. Christopher Winter, director medical la „Charlottesville Neurology & Sleep Medicine” a declarat următoarele: „Pe scurt, lipsa somnului de calitate influențează judecata, starea de spirit, abilitățile de învățare și crește riscul accidentărilor. Pe termen lung, privarea cronică de somn duce la obezitate, diabet, boli cardiovasculare și mortalitate precoce.” El a mai adăugat faptul că temperatura din dormitor ar trebui să fie undeva între 15-19 grade Celsius, pentru a avea parte de un somn adecvat, potrivit feminis.ro.
În mod obișnuit, este ceva normal pentru organism să varieze ca temperatură de-a lungul zilei, aceasta fiind mai ridicată dimineața și mai scăzută în jurul orei 17, deoarece în timpul procesului de adormire organismul își scade temperatura și tocmai de aceea este benefic să fie ajutat în acest sens, prin aerisirea corespunzătoare a camerei și inducerea unui somn profund.
Dr. Cameron Van den Heuvel, de la „UniSA’s Centre for Sleep Research” a explicat acest proces în felul următor: „Cu aproximativ o oră – o oră și jumătate înainte de a adormi, corpul începe să piardă căldură prin trunchi, ceea ce la un adult sănătos se traduce printr-un sentiment de oboseală crescută. Acest proces fiziologic se întâmplă cu mult înainte de dusul la culcare și multe persoane nu își dau seama de fiecare pas.”
CITEȘTE ȘI: Secretele unui somn sănătos: Șase trucuri pentru odihna perfectă
De ce este benefic să dormi într-o cameră mai rece
1. Îmbunătățește calitatea somnului
Organismul nu se va mai lupta să își regleze temperatura și vei cădea într-un somn mai adânc și mai liniștit.
2. Te ajută să adormi mai repede
Dormitul într-o încăpere cu temperatura potrivită te împiedică să te tot răsucești sau să te trezești noaptea și te ajută să adormi mai repede.
3. Scade incidența anumitor boli metabolice
Studiile au arătat că dormitul într-o cameră cu temperatura de 18.5 grade stimulează arderea grăsimilor și crește numărul grăsimilor bune, astfel încât riscul de boli metabolice se diminuează.
4. Întinerește țesuturile
Stimuleazeă secreția de melaonină, care este un hormon cu puternice proprietăți anti-îmbătrânire.
CITEȘTE ȘI: Alimentele şi băuturile INTERZISE înainte de culcare: Îţi distrug somnul
Iată câteva moduri de a păstra demperatura optimă pentru un somn de calitate
Dormi dezbrăcat.
Bagă cearșeafurile într-o pungă, la frigider, și pune-le pe pat fix înainte de a te duce la culcare.
Pune o jucărie la frigider și ține-o noaptea între genunchi.
Ține un picior dezvelit.
Cumpără un termostat și o pernă răcoritoare.
Pune perdele sau jaluzele izolante, care să prevină intrarea căldurii în dormitor pe parcursul zilei.
Folosește un ventilator, pentru a ajuta circulația aerului.
Asigură-te că ții perdelele, draperiile și jaluzelele trase toată ziua, mai ales vara, pentru a preveni intrarea căldurii în cameră.
Aerisește camera cu jumătate de oră înainte de culcare.
Bea multă apă pe parcursul zilei, deoarece efectul său răcoritor te va ajuta să-ți menții temperatura organismului.
Cu toții avem nevoie de un somn odihnitor, așa că dormitul într-o încăpere răcoroasă trebuie să devină un obicei.