X

Spondiloza cervicală: Cum se manifestă și cum o poți trata

Spondiloza cervicală este o formă de reumatism degenerativ, produsă de uzura discurilor intravertebrale, care determină fenomene de reconstrucție la nivelul corpilor vertebrali, prin osteofite.

Statul la calculator și sedentarismul sunt principalele cauze ale spondilozei cervicale, care afectează mai ales persoanele în vârstă de peste 50 de ani.

Exercițiile fizice sunt cel mai bun remediu și pot fi foarte eficiente dacă sunt executate in mod regulat.

Osteofitul este termenul ştiințific pentru termenul popular de,cioc de papagal”. Aceste producții osoase, care arată ca nişte ciocuri, pot fi mai mici, mai mari, dar uneori chiar foarte mari – peste un centimetru. Însă cel mai des, nu ciocurile sunt cele care produc durerea, ci degradarea cartilagiului articulației şi afectarea discurilor intravertebrale.

În afară de faptul că trebuie să (re)învățăm cum se stă în pat, pe scaun, cum se gesticulează, cum se schimbă poziția corpului, în mers sau din repaus, este obligatorie efectuarea, în mod constant, a unor serii de exerciții uşoare care pot fi făcute zilnic, acasă.

Rolul lor este de a amplifica libertatea de mișcare a gâtului și a umerilor, concomitent cu întărirea musculaturii în jurul coloanei şi a articulațiilor, cu menținerea fiabilității cartilajului articulației. Pentru aceasta, trebuie invățate și repetate zilnic mişcări ample, recomandă doctorulzilei.ro.

Sunt necesare cel puțin 10-15 minute de exerciții, seara sau dimineața, după trezire, completate cu şedințe scurte, de câte două – trei minute, de extensii și înclinări uşoare ale capului și umerilor.

CITEȘTE ȘI: Durere și rigiditate în zona lombară? De ce apare spondiloza și cum se tratează

Simptome spondiloză cervicală

Spondiloza cervicală se manifestă prin dureri, dar și vâjâieli în urechi, amorțeli ale mâinilor, până la amețeli și căderi din picioare. Simptomele spondilozei cervicale sunt declanşate de modificările meteorologice, eforturile prelungite, pozițiile și mişcările vicioase, expunerile la frig sau curent. Odihna suferinzilor de spondiloză cervicală se face pe un pat tare, în poziția culcat pe spate, sau pe o parte, fără pernă, cu un sul sub ceafă.

Cele mai importante elemente de combatere a simptomelor neplăcute ale spondilozei cervicale sunt gimnastica zilnică efectuată cu perseverență și corectarea precoce a pozițiilor vicioase ale coloanei. Sunt contraindicate însă mişcările bruşte în segmentul cervical, mai ales când muşchii sunt rigizi și dureroşi.

Înainte de a începe exercițiile care să mobilizeze segmentul cervical este bine să se facă câteva mişcări cu membrele şi trunchiul, pentru a încălzi musculatura şi articulațiile. Exercițiile se fac din pozițiile stând în picioare, şezând, pe genunchi sau culcat.

În regiunea cervicală se pot efectua mişcările de flexie, extensie, îndoiri, răsuciri și rotări ale capului şi gâtului, în ritm lent. Limita mişcărilor este dată chiar de apariția durerii: orice discomfort dureros vă anunță că trebuie să vă limitați la amplitudinea și forța suportate de corp. Acestea se vor ameliora în timp, pe măsură ce se produce recuperarea funcțională.

Rețineți! S-ar putea să simțiți un pic de durere în timpul exercițiilor, dar nu trebuie să forțați prea tare.

Iată câteva exerciții fizice pentru spondiloza cervicală, care se pot efectua acasă:

CITEȘTE ȘI: Este considerată o plantă vindecătoare încă din antichitate: Ce boli previn semințele de castan sălbatic

Atenție!

Chiar dacă amorțelile în mâini, amețelile şi starea de slăbiciune dispar după câteva săptămâni de exerciții, nu trebuie să renunțați la gimnastica medicală. Pentru ca simptomele neplăcute ale spondilozei cervicale să nu reapară sau pentru ca aceste crize să fi e cât mai rare, este obligatorie practicarea constantă a gimnasticii medicale.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro