De cele mai multe ori, dragostea unui părinte pentru bebelușul e foarte mare. Iar felul în care îți manifești și îți declari această dragoste față de el este caracterizat prin faptul că îl schimbi de scutec, îi dai să mănânce, îl pupăcești, îl iei în brațe când plânge și multe alte lucruri de genul acesta. Trebuie să aștepți oare până când copilul tău poate vorbi ca să știi că și el te iubește pe tine?
Babycenter descrie câteva modalități prin care bebelușul tău îți spune că te iubește:
Se uită adânc în ochii tăi: Nou născuților le place să privească fețele oamenilor. Iar a ta e preferata lui. Acea privire lungă este un instinct de supraviețuire menit să atragă dragostea și atenția din partea celui ce acordă îngrijire. Reprezintă și începutul dragostei bebelușului tău pentru tine – el realizează cât de important ești în viața lui.
CITEȘTE ȘI:AVERTISMETUL medicilor pediatrii: NU îți mai lăsa copilul să facă ASTA!
Îți recunoaște mirosul: Dacă ar fi să aleagă între un buchet de trandafiri frumos mirositori și bluza ta pătată de laptele matern, bebelușul tău ar alege bluza ta de fiecare dată. Chiar și un bebeluș de o săptămână își va întoarce capul către un disc de protecție a sânului îmbibat cu lapte matern al mamei sale. Pentru nou născutul tău, nimic nu miroase mai bine decât tine.
Bebelușul îți zâmbește: Momentul când bebelușul tău zâmbește către tine, afisând un zâmbet larg este un moment magic. Este felul lui de a spune: Te iubesc!
Vorbește cu tine: Primul gângurit al bebelușului tău va fi către tine. El nu va începe să vorbească de unul singur. El va folosi acest limbaj timpuriu(numit și converație preverbală, primitivă) pentru a interacționa cu tine. Așa că îi poți răspunde înapoi. În felul acesta stabiliți deja un timpar al conversațiilor pe care le veți avea mai târziu.
CITEȘTE ȘI:TRUCURI pentru a-ți convinge copilul SĂ RENUNȚE la fast food
Vrea să stai pe lângă el: Cam pe la jumătatea primului an al bebelușului tău vei observa că nu e prea fericit când nu ești pe lângă el. Începe să se strâmbe și apoi să plângă atunci când ieși din cameră. Iar când te întorci îi revine zâmbetul pe față – acesta este un semn al atașamentului crescut față de tine.
Îi plac aceleași lucruri ca și ție: Fie că e vorba de instalația de brad frumos aranjată sau de rufele murdare, dacă ești atentă, bebelușul tău va face aceleași lucruri. Se numește atenție reciprocă și poate începe de când bebelușul tău are câteva luni, fiind mai pronunțat între 9 și 12 luni. Este un semn că copilul e implicat în ceea ce faci tu și pune preț pe lucrurile care sunt importante pentru tine.
CITEȘTE ȘI:Cât de important este MASAJUL pentru bebeluși? /VIDEO
Te folosește pe post de scut: Să nu fi luată prin surprindere când bebelușul își bagă capul în tine atunci când cineva necunoscut se apropie de el. Frica de străini este o etapă normală. Când bebelușul tău apelează la tine pentru a fi protejat înseamnă că bebelușul te iubește și are încredere în tine că îl vei proteja.
Comentarii: