REVIEW

De ce spunem „mmm” înainte de anumite cuvinte. Explicația oamenilor de știință

Foto: livescience.com

Cel mai probabil te-ai surprins pe tine insuti folosind un „m” prelungit in vorbire, din cand in cand, sau facand o pauza pe care nici tu nu o poti explica. Iar daca te intrebi de unde apar aceste pauze ciudate sau aceste „mmm”-uri caraghioase, oamenii de stiinta au acum si un raspuns.

Ei au descoperit ca aceste momente apar in discursul cuiva cel mai adesea inainte de un substantiv. Asta se intampla pentru ca vizualizarea cuvantului, un substantiv, inainte sa-l rostim, ne incetineste temporar vorbirea, creierul neputand sa faca ambele lucruri deodata.

CITEȘTE ȘI: Creierul se ”autodevorează” atunci când nu dormim suficient /STUDIU

Inainte de a rosti un cuvant „de actiune”, asa cum sunt verbele, nu avem nevoie de atat de mult timp pentru vizualizare. Il vedem rapid cu ochii mintii si imediat cuvantul „iese” pe gura, potrivit Live Science.

Apoi, aceste momente apar si atunci cand vrem sa folosim un cuvant mai putin familiar (dar tot un substantiv) sau mai complicat, a explicat Frank Seifart, de la Universitatea din Amsterdam.

CITEȘTE ȘI: Vești bune pentru șoferi: Pedepse mai mici pentru cei care greșesc și rămân fără permis

La aceste concluzii s-a ajuns dupa ce specialistii au analizat mii de inregistrari cu oameni care vorbesc in 9 limbi folosite in Europa, America de Nord, Mexic, Siberia, Himalaya, jungla amazoniana sau desertul Kalahari.

In toate cele 9 limbi, pauzele (fie ele umplute cu „mmm” sau orice alt sunet) apareau in 60% din cazuri inainte sa fie rostit un substantiv. Iar asta se intampla indiferent de „dificultatea” verbelor folosite.

CITEȘTE ȘI: Abia acum s-a aflat: Cum a apărut și ce înseamnă ‘sfertul academic’

In limbajul de zi cu zi, tindem sa folosim substantive atunci cand vrem sa aducem informatie noua, neasteptata. Altfel le omitem sau le inlocuim cu pronume, au observat cercetatorii. De aceea, avem nevoie de mai mult timp, pentru planificare, pentru a le rosti, chiar daca substantivele in speta nu sunt complicate sau nefamiliare, se mai arata intr-un raport publicat de jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Comentarii: