Din nefericire, ţara noastră se confruntă cu o creştere a numărului de cazuri de diabet zaharat. Conform statisticilor aferente primului semestru al anului 2017, există peste un milion de persoane cu diabet zaharat în evidenţa medicilor diabetologi.
Diabetul este afecţiune a cărei incidenţă poate fi diminuată prin prevenţie, prin diminuarea factorilor de risc. Educaţie pentru sănătate şi politicile de sănătate cu accent pe prevenţie constituie instrumentele de luptă.
”Înţelegerea şi conştientizarea importanţei prevenţiei încă din copilărie, adoptarea unor comportamente şi a unui stil de viaţă sănătos încă de la cele mai fragede vârste vor avea ca efect pe termen lung reducerea incidenţei diabetului în special de tip 2 şi implicit îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei”, a declarat Diana Păun, consilier, de stat în Administraţia Prezidenţială marţi, în cadrul conferinţei-dezbatere „Femeia, în contextul diabetului zaharat… Poveşti de viaţă”, organizată de Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România şi Sănătatea Press Group.
Printre manifestările fizice care trădează diabetul şi care ar trebui să pună pe gânduri se numără şi următoarele:
Este unul dintre primele semne de diabet. Nevoia constantă de a bea apă, gura uscată şi urinarea frecventă sunt demne de îngrijorare, ca şi pierderile sau creşterile inexplicabile în greutate. „Diabetul este o boală extrem de perfidă pentru că o lungă perioadă evoluează fără niciun semn. Când apare setea, urinarea, boala este deja într- o fază extrem de avansată”, avertizează medicul.
Ce băuturi alcoolice preferă tinerii din ziua de azi, în funcție de ocaziile de consum / STUDIU
Legătura dintre consumul de CAFEA și eficiența ANTRENAMENTELOR, dovedită științific
Cum poţi evita diabetul: Cinci lucruri neştiute până acum
Pe măsură ce nivelul glicemiei creşte apar simptome adiţionale precum dureri de cap, vedere înceţoşată sau senzaţia de slăbiciune.
Mai târziu apar şi alte complicaţii: tăieturile simple şi rănile superficiale se vindecă foarte greu, apar frecvent infecţii urinare şi mâncărimi.
2 Condimente pentru SCĂDEREA glicemiei
Statisticile arată că până la 70% dintre bărbaţii cu diabet au probleme de potenţă. Motivul: diabetul afectează vasele de sânge şi terminaţiile nervoase din zona genitală, ceea ce face erecţia şi orgasmul dificile. La femei, apare uscarea vaginului.
„Diabetul este însoţit chiar de la debut de foarte multe complicaţii, de aceea el trebuie prevenit. Dacă e depistat prediabetul se poate preveni convertirea acestuia în diabet”, explică medicul Nicolae Hâncu.
Ce boli determină ALBIREA PREMATURĂ a părului
Persoanele încadrate în categoriile de risc ar trebui să îşi măsoare perioadic glicemia şi hemoglobina glicată. Testarea se face dimineaţa, pe stomacul gol. Dacă glicemia depăşeşte 125 ml/dl, iar hemoglobina glicată trece pragul de 65%, avem de-a face cu diabet.
Perioada de post a Crăciunului, o perioadă aşteptată şi onorată de credincioşii ortodocşi, nu este deloc bună pentru a o pune în practică de persoanele afectate de diabet.
Simptomele MINORE care ascund boli GRAVE. Când trebuie să mergi la medic
Veste imensă pentru bolnavii de diabet: S-a descoperit medicamentul MINUNE
Simona Tivadar, medic primar în domeniul diabetului, nutriţiei şi bolilor metabolice trage un semnal de alarmă şi spune că alimentele consumate în postul Crăciunului sunt bogate în grăsimi vegetale şi glucide, pentru a combate lipsa proteinelor de origine animală.
Tocmai aceste glucide pe care corpul le asimilează în perioada postului sunt extrem de periculoase pentru cei cu diabet zaharat. Potrivit specialiştilor, pacienţii care vor cu tot dinadinsul să ţină postul Crăciunului în primul rând trebuie să discute cu medicul lor curant.
Pacienţii diabetici în dorinţa de a compensa lipsa hranei de origine animală cu proteinele de tip vegetal îşi destabilizează organismul. Această situaţie este valabilă şi persoanele cu colesterolul f oarte mare, cât şi cu trigliceride crescute. În această situaţie medicul trebuie să vadă dacă trebuie sau nu să ajusteze tratamentul celor cu diabet, scrie Adevărul.ro.
De ce sunt mezelurile roşii şi de ce devin lipicioase?
Cele mai cancerigene alimente. VEZI cât de DES le consumi!
Medicii care tratează astfel de boli recomandă o atenţie foarte mare asupra hranei din această perioadă a sărbătorilor de iarnă şi menţionează că neapărat pacientul bolnav de diabet să-şi informeze medicul dacă intenţionează să ţină post şi a vedea dacă potrivit stării sale de sănătate este apt sau nu. În cazul în care doctorul va fi de acord, s-ar putea alege o variantă mai scurtă a postului.
Cu toate acestea, medicii spun că postul în sine, însă pe perioade scurte nu are cum să dăuneze sănătăţii, mai ales în situaţia acelora care suferă de diabetul de tip II cunoscut sub denumirea de Diabetul gras. Aşadar pentru persoanele supraponderale oate fi un lucru bun postul, dar cu măsură şi sub stricta supraveghere a medicului.
Două cauze importante sunt:
CITEȘTE SI: Cum scapi de durerea de cap în 30 de secunde. FĂRĂ PASTILE!
Cauzele instalării timpurii ale diabetului de tip de tip II (gras)