closte.com
Propolisul este o substanta produsa de albine, care are numeroase proprietati benefice, inclusiv in ceea ce priveste stimularea imunitatii.
Propolisul, numit uneori si „clei de albine” este o substanta rasinoasa pe care albinele o produc, amestecand saliva si ceara de albine cu alte substante colectata din mugurii copacilor sau de la plante. Propolisul este folosit pe post de material de etansare, pentru a sigila spatiile deschise nedorite din stup, potrivit doc.ro.
Propolisul a fost folosit in medicina traditionala de mii de ani. Acest produs este folosit, de asemenea, pentru la fabricarea drajeurilor de tuse, pentru ca astfel poate calma tusea si iritatia gatului.
Aceasta substanta lipicioasa, asemanatoare cu ceara, produsa de albine ar avea proprietati antiinflamatoare, antivirale, antimicrobiene si antifungice. Propolisul contine din abundenta aminoacizi, antioxidanti, bioflavonoizi, vitamine, minerale si enzime. Asa ca nu este de mirare ca propolisul a fost folosit de sute de ani pentru a stimula sistemul imunitar, pentru a trata diverse boli de piele si pentru a trata infectiile virale, precum herpesul genital. Daca te intereseaza propolisul, in calitate de aliat pentru o imunitate la cote maxime, afla ca acesta se poate gasi sub forma de capsule, tablete, lichid, unguent si sub forma de crema. Nu uita, inainte de a apela la remediile din propolis, cere mai intai sfatul unui medic specialist cu competente in apifitoterapie.
CITEŞTE ŞI: Ce produse apicole trebuie să consumăm în funcție de sezon?
Se crede ca propolisul de albine are proprietati antibacteriene si antivirale care au capacitatea de a stimula si de a imbunatati sistemul imunitar. De exemplu, in cadrul unui studiu publicat in numarul din august 2010 al revistei „Phytotherapy Research”, oamenii de stiinta au descoperit ca propolisul poate modifica sau regla sistemul imunitar. In timpul acestui studiu, subiectii care au primit propolis au avut niveluri mai ridicate ale unor proteine si ale unor compusi chimici care joaca un rol central in reglarea sistemului imunitar.
Propolisul de albine, cu ingredientele sale active, printre care se numara flavonoizii, acizii fenolici, aminoacizii si vitaminele, a fost folosit ca unguent antiseptic local secole la rand, fiind un remediu pe care il foloseau si egiptenii, in antichitate. Se presupune ca propolisul accelereaza procesul de vindecare si repararea tesuturilor ranilor, cum ar fi in cazul taieturilor, vanatailor, zgarieturilor si plagilor nu foarte adanci. In timpul unui studiu care a fost publicat in 2009 in revista „Wound Repair and Regeneration”, cercetatorii au descoperit ca, in cadrul testelor facute pe animale, o singura aplicare de propolis pe un tesut epitelial a accelerat vindecarea.
CITEŞTE ŞI: Tipurile de MIERE şi indicaţiile terapeutice pentru fiecare în parte
Cercetarile efectuate in privinta compozitiei propolisului arata ca acesta ii ofera corpului nostru pana la 60 de minerale, inclusiv diferite cantitati de calciu, magneziu, fier, zinc, siliciu, potasiu, fosfor, cupru, cobalt, precum si 16 aminoacizi. De asemenea, propolisul contine vitamina A (caroten) si vitaminele B1, B2 si B3. Din acest motiv, propolisul este considerat mult mai bun decat orice tableta cu multivitamine, care de obicei contine ingrediente similare, dar in forme sintetice (obtinute in laborator).
Se spune ca propolisul ar mai avea si alte beneficii, care inca nu au fost confirmate de studii stiintifice, cum ar fi faptul ca previne formarea placii dentare si faptul ca poate trata boli grave, cum ar fi tuberculoza si hepatita.