LIFESTYLE

Știi CE reprezinta aceste CIFRE pentru organismul tău?

Știm că inima se găseşte în partea stângă a toracelui, iar ficatul e în dreapta abdomenului. Dar câte celule are corpul uman și câţi neuroni ajută la stabilirea conexiunilor?

Asemenea detalii se exprimă în cifre, unele dintre ele fiind cu adevărat incredibile.

Mii de miliarde de celule

De 200 de tipuri diferite! 10% din ele se consideră a fi „nemuritoare“. Celelalte sunt înlocuite în permanenţă de celule noi. Mărimea unei celule e de doar 0,07 mm, iar dacă le-am înşira una după alta, am obţine un lanţ cu lungimea de 15.000 km.

Alimentele care nu trebuie să lipsească de pe masa ta: Sunt VITALE pentru organism

Cele mai IEFTINE și sănătoase alimente din supermarket dacă ești la DIETĂ

Cum porți puloverul OVERSIZE în această toamnă

86 de miliarde de neuroni

Creierul cântăreşte circa 1,6 kg la bărbaţi şi 1,45 kg la femei. Conţine în medie 86 de miliarde de neuroni, fiecare dintre aceştia aflându-se în contact cu alţi 10.000, creându-se astfel mii de miliarde de conexiuni.

5.000.000 de fire de păr

Acestea se află pe toată suprafaţa pielii. Zona cea mai densă este, fireşte, pielea capului, care găzduieşte circa 100.000 de fire de păr, fiecare cu o durată de viaţă între patru şi opt ani.

Foto: Pinterest.com

Părul creşte şi se înnoieşte continuu: cad zilnic între 50 şi 80 de fire, cele îmbătrânite fiind înlocuite de unele noi. În ce priveşte lungimea, firul de păr creşte cu aproximativ 0,35 mm pe zi (12,7 cm pe an). Pe zona bărbii bărbaţilor, se află 25.000 de fire de păr care, dacă n-ar fi retezate sau scurtate, ar atinge lungimea de un metru.

8 litri de aer

Atât respirăm în medie în fiecare minut, ca să asigurăm organismului oxigenul de care are nevoie pentru întreţinerea funcţiilor vitale. În stare de calm, inspirăm de circa 16 ori pe minut (o jumătate de litru de aer). Asta înseamnă că în cele 300 de milioane de alveole ajung zilnic 12.000 de litri de aer. În timpul mersului sau când depunem efort, consumul de oxigen creşte, iar necesarul crește până la 60 de litri pe minut, frecvenţa respiraţiilor variind în funcţie de anotimp – primăvara, de exemplu, este mai mare decât toamna.

De ce îmbătrânim repede: Obiceiurile ‘ucigătoare’ pentru organism

Unde se formează senzația de FOAME și cum o putem controla

Care este mâncarea tradiţională românească cea mai dietetică şi echilibrată nutriţional

Cca 2 metri pătraţi de piele

La un om matur de talie mijlocie, suprafaţa pielii (considerată cel mai mare organ) este de 1,5-1,8 metri pătraţi, reprezentând circa 16% din greutatea corporală, valoare ce variază între 2,5 şi 4,5 kg. Anual, de pe suprafaţa pielii sunt înlăturate aproximativ 200 g de celule moarte, care, până la vârsta 25 de ani, sunt înlocuite la fiecare 28 de zile, de unde pielea mereu netedă.

200.000 km de vase de sânge

Atât cumulează arterele, venele şi capilarele care alcătuiesc sistemul circulator, formând o întreagă reţea prin care circulă aproximativ 5 litri de sânge.

Foto: Pinterest.com

Lungimea totală a acestora este echivalentă cu aproape de cinci ori lungimea totală a ecuatorului. Aşadar, dacă ne imaginăm că le punem cap la cap, cu un cordon astfel obţinut, am putea înconjura de cinci ori Pământul. Tot în imaginaţie, fireşte.

10.000 de mirosuri

Atât ne ajută să recunoaştem firele de păr situate în cele două zone a câte 3 centimetri pătraţi din partea superioară a nărilor.

Cum trebuie să-ți pregătești organismul pentru a NU răci în tot sezonul rece

Cât de des și ce tipuri de CARNE este indicat să consumaţi în funcție de AFECȚIUNILE avute

Avertisment fără precedent al medicilor: Alimentele pe care le consumăm zilnic ne ucid fără să ne dăm seama

3.000 de papile gustative

Acestea acoperă suprafaţa limbii. La bază, se află cele prin care simțim gustul amar, pe margini – acru şi sărat, iar la vârf – dulce, scrie Femeia.ro

1.000 de specii de bacterii prietenoase

Trăiesc în intestinul uman încă din primele zile de viaţă, având rolul de a se lupta cu microbii. Tot în intestin se află 70% din celulele sistemului imunitar.

650 de muşchi şi 206 oase

Avem 350 de oase la naştere, iar 144 se sudează între ele pe parcursul copilăriei, rămânând 206 separate. Dezvoltarea completă a osului este atinsă în jurul vârstei de 20 de ani. Cel mai lung os e femurul (50 cm), iar cel mai mic este scăriţa (2,6 mm). Sistemul osos susţine 650 de muşchi diferiţi.

Super alimentul toamnei: beneficiile extraordinare asupra organismului

De ce și unde NU este indicat să comandaţi un latte după-amiaza?

274 km pe oră, viteza informaţiei

Aceasta este viteza cu care sunt transmise impulsurile nervoase de la şi spre creier, unele informaţii parcurgând traseul chiar şi cu 400 km pe oră. Teoretic, creierul poate stoca o cantitate de informaţii echivalentă cu cea din 1.000 de enciclopedii, însă celulele nervoase sunt singurele care mor fără a fi înlocuite ulterior: până la 20 de ani, pierdem în fiecare zi 10.000 de neuroni, alți 50.000 până la 40 și încă 100.000 până la 90.

250 km pe oră, viteza strănutului

Aceasta e viteza atinsă de salivă când strănutăm. În medie, secretăm circa 1 litru de salivă pe zi. Ştiai că nu poţi strănuta cu ochii deschişi?

30 de clipiri

De atât are nevoie ochiul pentru a se hidrata. Mişcările reflexe ale pleoapelor permit întinderea filmului lacrimal, acea peliculă fină de lichid care aderă la cornee. S-a constatat că femeile clipesc cu o frecvenţă de două ori mai mare decât bărbaţii. Aceştia însă sunt de zece ori mai predispuşi la daltonism.

Nu o mai arunca! Efectele miraculoase ale cojii de ou asupra organismului

Și femeile sunt VINOVATE atunci când bărbații le înșală…

Care sunt BENEFICIILE pentru sănătatea ta dacă îți ALINȚI partenerul mai DES

4 cm pentru o unghie

Atât creşte o unghie de la degetele mâinilor într-un an, de patru ori mai mult decât cele de la picioare.

Ți se spune mereu să bei 2 litri de apă pe zi, dar ai idee DE CE?

Știi CÂND și CUM trebuie să bei apă pentru a ajunge la greutatea ideală?

0,9 secunde, reacţia la durere

De atât avem nevoie pentru a reacţiona la durere, timp necesar pielii să transmită creierului neplăcutul semnal.

Organismul în cifre e un univers interesant, nu-i așa?

Comentarii: