SANATATE

Ştii cum se manifestă lipsa de cupru în organism? Semnele la care trebuie să fii atent

Foto: Pinterest.com

Mineralele au un rol important în corp, susținând o varietate de funcții ale acestuia, de la menținerea sănătății inimii, a oaselor și a mușchilor și până la funcționarea adecvată a creierului. Cu toate că în general ne îngrijorăm în legătură cu lipsa de calciu sau de magneziu, o cantitate insuficientă de cupru în corp ne poate crea o serie de probleme la care nu ne-am gândit.

Obosești repede

Dacă lipsa de fier duce la anemie, lipsa de cupru ne face să ne simțim obosiți și fără energie. Cuprul ajută la absorbția fierului, așa că dacă avem prea puțin cupru în corp, nici fierul nu-și mai face treaba ca la carte, remarcă clicksanatate.ro.

Te îmbolnăvești frecvent

Cuprul ajută la menținerea unui sistem imunitar puternic, iar lipsa lui duce la inabilitatea corpului de a lupta cu infecțiile. Numărul de neutrofile (celulele albe aflate în prima linie a apărării corpului) scade din cauza lipsei de cupru, dar o alimentație potrivită, în care introducem ciocolată neagră, fructe de mare sau nuci, poate rezolva acest deficit.

CITEȘTE ȘI: Planta care iti protejează arterele și te scapă de răceli. Se găsește in toate grădinile din România

Ai oase fragile

O cantitate prea mică de cupru în corp ar putea fi una dintre cauzele osteoporozei. Osteoporoza înseamnă fragilizarea oaselor și afectează mai ales femeile care au depășit vârsta de 50 de ani. Pierderea de masă osoasă poate fi încetinită prin administrarea de suplimente de cupru împreună cu zinc și calciu.

Ai o memorie deficitară

Cuprul are un rol important în funcționarea și dezvoltarea creierului, iar lipsa lui duce la dificultăți de concentrare și învățare. Unele studii au asociat lipsa de cupru cu boala Alzheimer, persoanele afectate având în creier cu 70% mai puțin cupru decât cele fără Alzheimer.

Ai dificultăți la mers

Dacă observăm de la o vreme că avem dificultăți la mers, cauza ar putea fi lipsa de cupru. Enzimele din corp folosesc cuprul pentru a menține sănătatea coloanei vertebrale, iar lipsa acestui element le face să nu mai funcționeze corect.

Albești prematur

Cuprul este utilizat de enzimele care creează melanina, pigmentul care determină culoarea părului și a pielii. Un nivel scăzut de cupru în corp influențează negativ formarea de melanină, ceea ce ar putea duce la albirea prematură a părului.

CITEȘTE ȘI: Medicii propun o alternativă mai sănătoasă: De ce e bine să foloseşti sarea roz de Himalaya

De unde ne procurăm cuprul

Din fericire, multe alimente conțin o cantitate suficientă de cupru, care acoperă cerințele corpului. Ficatul de vită, scoicile, ciocolata neagră, semițele de susan, floarea-soarelui și caju consumate cu moderație furnizează suficient cupru pentru a ne ajuta să menținem un nivel sănătos al acestui mineral în sânge.

Comentarii: