La fiecare jumătate de oră, un român suferă un infarct. Într-unul din 10 cazuri, pacientul nu supraviețuiește. Studiile arată că, din păcate, lipsa de reacție, informarea inexactă sunt cauze care, de cele mai multe ori, sunt decisive în salvarea unui vieți. Pentru că oamenii nu știu cu ce se confruntă, nu reacționează la timp, iar atunci când ajung la camera de gardă sau când cheamă ambulanța, este deja târziu.
Mai grav este că în ultima vreme, tot mai mulți tineri între 20 și 40 de ani sunt diagnosticat cu această afecțiune cardiacă. Ritmul intens al activității, stresul, poluarea, munca în exces fără pauza de rigoare sunt factori care îi trimit direct în cabinetele cardiologilor.
Citește și: Sfaturi cruciale pentru părinți: Manevrele care salvează viața copiilor în caz de sufocare
Semne ale infarctului, dificil de depistat
Există simptome care pot anunţa apariţia unui infarct chiar cu săptămâni înainte. Dar cei mai mulți dintre noi habar nu au și evident că nu le recunosc.
Infarctul găsește, uneori, cele mai neașteptate moduri de a se manifesta și poate diferi în funcție de sex sau vârstă. Cercetătorii de la Institutul Naţional de Sănătate din SUA au dat publicității un studiu care relevă că 95 la sută dintre femeile care au suferit un atac de cord s-au confruntat cu anumite manifestări cu săptămâni înainte. Însă, pentru că clasicele dureri în piept sau amorţirea braţului nu au apărut, persoanele în cauză nu s-au prezentat la medic.
Noi vă dezvăluim câteva dintre semnele pe care nu ar trebui să le ignorați sub nicio formă.
De la greață și crampe stomacale, la dureri de maxilar
Unele dintre semnele cel mai adesea trecute cu vederea sunt greaţa şi durerea de stomac. De la o uşoară indigestie, la crampe abdominale puternice şi vărsături, nimeni nu se gândește de prima dată că problema e la inimă.
Trebuie să ne îngrijorăm însă atunci când aceste manifestări sunt bruște și apar de niciunde, fără să aibă drept cauză mâncarea sau altceva. În general, femeile şi persoanele trecute de 60 de ani se pot confrunta cu astfel de simptome.
Și tot la femei, spun specialiștii, că este des întâlnită o durere în zona gâtului sau a umărului ori pot avea senzaţia că durerea iradiază către maxilar, cu preponderenţă către barbă şi către urechi. De asemenea, poate fi resimţită în timpul atacului de cord o durere între omoplaţi. Trebuie să vă dea de gândit mai ales atunci când aceste dureri apar şi dispar, nu când persistă.
Domnilor, fiți atenți la viața sexuală!
Un studiu recent a arătat că doi din trei bărbaţi care urmau tratamente pentru boli de inimă se confruntaseră cu dificultăţi de erecţie înainte de a fi diagnosticaţi cu boala coronariană. Un simptom comun la bărbații cardiaci sunt disfuncţiile erectile.
Statisticile susțin că 70 la sută din persoanele care au suferit un infarct au acuzat o stare accentuată de slăbiciune cu săptămâni sau chiar cu câteva luni înainte.
Un procent ridicat s-a confruntat cu tulburări de somn cu mult timp înainte. În plus, din senin, apar stări de anxietate, însoţite de o creştere a ritmului cardiac.
Citește și: Inflamația cronică, cauza a 8 din 10 boli cu rata de mortalitate cea mai mare
Obosiți des și vi se umflă picioarele
Circulaţia sanguină este afectată atunci când inima nu mai lucrează la parametri normali, iar drept rezultat apare retenţia de lichide şi apariţia edemelor. Se umflă tălpile, gleznele şi gambele, explicații fiind aceea că mai ales în aceste zone circulaţia sanguină este deficitară.
Oboseala şi slăbiciunea sunt şi ele semne specifice unor probleme cardiovasculare. Iar studiile arată că 70 la sută din persoanele care au suferit un atac de cord s-au confruntat cu o stare accentuată de slăbiciune cu săptămâni sau cu luni înainte.
Să nu treceți cu vederea dacă începeți să respirați mai greu, să obosiți mai uşor şi să aveți ameţeli. Oboseala şi slăbiciunea sunt şi ele semne specifice unor probleme cardiovasculare. Bătăile rapide şi neregulate ale inimii, dar şi accelerarea pulsului sunt alte simptome care trebuie să te trimită fără întârziere la medic
Comentarii: