Coronavirusul care provoacă boala COVID-19 poate să deturneze celulele creierului, folosind mecanismul intern al celulelor pentru a se copia singur, arată datele unei cercetări publicate recent în bioRxiv.
Cercetarea oferă dovezi că SARS-CoV-2 poate infecta direct celulele creierului numite neuroni. Deși coronavirusul a fost legat de diferite forme de afectare a creierului, de la inflamații mortale până la boli ale creierului cunoscute sub numele de encefalopatii, toate acestea putând provoca confuzie, afectare difuză cerebrală și delir, au existat puține dovezi ale faptului că virusul în sine a invadat țesutul cerebral până acum.
Ne uităm în mod activ la mai multe țesuturi ale pacienților pentru a putea afla cât de frecvent apar astfel de infecții cerebrale și ce simptome se corelează cu infecția din zonele creierului, a declarat Akiko Iwasaki, autorul principal al studiului și imunolog la Universitatea Yale.
În plus, oamenii de știință trebuie să-și dea seama în continuare cum pătrunde virusul în creier în primul rând și dacă acesta poate fi reținut în afara creierului, au menționat autorii în raportul lor.
CITEȘTE ȘI: Descoperire importantă: Legătura ciudată dintre zgomot şi coronavirus
Pentru a vedea dacă SARS-CoV-2 poate invada celulele creierului, autorii studiului au examinat țesutul cerebral autopsiat de la trei pacienți care au murit de COVID-19. De asemenea, au efectuat experimente la șoareci infectați cu COVID-19 și la organoizi – grupuri de celule crescute într-un vas de laborator pentru a imita structura 3D a țesutului cerebral.
Acest studiu este primul care face o analiză extinsă a infecției cu SARS-CoV-2 [în creier] folosind trei modele. Anterior, au existat doar rapoarte rare de cazuri de SARS-CoV-2 ARN și particule virale găsite în țesutul post-mortem de la pacienți, a declarat dr. Maria Nagel, profesor de neurologie și oftalmologie la Școala de Medicină a Universității din Colorado.
În organoizi, echipa a descoperit că virusul ar putea pătrunde în neuroni prin receptorul ACE2, o proteină de pe suprafața celulei pe care virusul o folosește pentru a intra în celulă și a declanșa infecția, scrie csid.ro.
Apoi au folosit un microscop electronic, care folosește fascicule de particule încărcate pentru a ilumina țesutul, pentru a privi în interiorul celulelor infectate. Ei au putut vedea particule de coronavirus „înmugurite” în interiorul celulei, demonstrând că virusul a comandat mașinile interne ale neuronilor pentru a construi noi copii ale sale.
În timp ce se multiplică în celule infectate, virusul a provocat și modificări metabolice ale neuronilor din apropiere, care nu au fost infectați. Aceste celule din apropiere au murit în număr mare, sugerând că celulele infectate ar putea fura oxigen de la vecinii lor pentru a continua să producă noi virusuri, au remarcat autorii.
În țesutul autopsiat, echipa a descoperit că SARS-CoV-2 infectase neuroni din cortexul cerebral. În apropierea acestor celule infectate, au găsit dovezi ale faptului că s-au produs „mici accidente vasculare cerebrale”, sugerând că virusul ar putea fura oxigenul din celulele cerebrale, la fel cum a făcut-o în organoizi.