X

Studiu revoluţionar ar specialiştilor: Frica de a pierde controlul şi tulburarea obsesiv-compulsivă

Studiu revoluţionar al specialiştilor. Ai incuiat usa de la intrare? Sigur ai verificat? Daca iti suna cunoscut acest scenariu, atunci cu siguranta poti intelege suferinta persoanelor anxioase cu tulburare obsesiv-compulsiva.

Un nou studiu, realizat pe aceasta tema si publicat recent in „The Journal of Obsessive-Compulsive and Related Disorders”, dezvaluie noi observatii despre cum se manifesta teama de a pierde controlul asupra gandurilor si actiunilor si ce impact are aceasta asupra declansarii tulburarii obsesiv-compulsive.

„Am observat ca persoanele care se tem ca vor pierde controlul sunt predispuse adoptarii unui comportament repetitiv de verificare frecventa. In incercarea medicilor de a trata OCD putem introduce tehnici de reducere a convingerilor pacientilor cu privire la pierderea controlului pentru a elimina in mod eficient simptomele pe care acestia le experimenteaza,” declara Adam Radomsky, profesor de psihologie in cadrul Facultatii de Arte si Stiinta de la Universitatea Concordia din Montreal, conform concordia.ca.

In ce a constat studiul

Cu toate ca studiile de specialitate efectuate anterior au analizat mai multe tipuri de teama – teama de paianjeni, serpi, caini, etc. – acesta este unul dintre putinele studii ce se concentreaza pe teama de a pierde controlul.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au simulat efectuarea encefalogramei, ce masoara in mod obisnuit activitatea electrica din creier. Acestia au repartizat voluntarii la studiu in mod aleatoriu pentru a primi un feedback fals la teste, ca si cand pacientii s-ar afla la un risc crescut sau scazut de a pierde controlul asupra gandurilor si actiunilor lor.

Ulterior, cercetatorii au atribuit participantilor sarcini pe calculator, ce au constat in controlarea unui flux de imagini ce aparea pe ecran folosind anumite comenzi. In orice moment acestia puteau apasa tasta ‘spatiu’ pentru a verifica sau confirma comenzile.

Participantii care au fost determinati sa creada ca se afla la risc de a isi pierde controlul au fost mai angajati in verificarea comenzilor testelor computerizate, prin comparatie cu participantii carora li s-a spus ca au un risc scazut de a isi pierde autocontrolul.

Concluziile studiului si dezvoltarea de noi tratamente pentru persoanele care sufera de tulburare obsesiv-compulsiva

In mod surprinzator, sondajul de opinie efectuat in randul participantilor arata ca acestia nu sufereau de tulburare obsesiv-compulsiva.

„Daca putem demonstra ca prin insuflarea gandului ca participantii sunt expusi riscului de a isi pierde autocontrolul, simptomele specifice OCD incep sa dispara, atunci acest experiment ne arata ce se afla in spatele acestor simptome in lupta pacientilor cu aceasta boala. Aceste rezultate deschid o noua cale de tratament,” declara Dr. Radomsky.

„Am presupus ca temerile si convingerile oamenilor despre pierderea controlului ii pot pune in pericolul declansarii unor tulburari, printre care panica, anxietatea, fobia, OCD, tulburarea de stres post-traumatic, si altele. Noile constatari au potentialul de a imbunatati capacitatea noastra de intelegere a acestor afectiuni si de a dezvolta noi metode eficiente de tratare a acestor boli psihice,” conchid autorii studiului.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro