MOMS

STUDIU: Ce spun cercetătorii despre copiii foarte curioşi. Sfaturi pentru părinţii acestora

confusedparent.in

Curiozitatea are un rol mai important decat autocontrolul atunci cand vine vorba despre performante scolare la copii.

Oamenii de stiinta au analizat peste 6000 de copii de gradinita si au descoperit ca cei care au aratat o curiozitate iesita din comun au avut performante mai bune la citit si la matematica. Cercetatorii de la Spitalul de Copii C.S. Mott care apartine Universitatii Michigan, au folosit o serie de chestionare pentru masurarea curiozitatii, dar si pentru identificarea performantelor la citit si la matematica a celor mici – chestionarele au fost completate de parinti.

Specialistii au observat astfel ca cei mici care sunt extrem de curiosi au sanse mai mari sa aiba performante deosebite la scoala, potrivit doc.ro.

Mai mult decat atat, in cadrul aceluiasi studiu s-a descoperit faptul ca cei mici care provin din medii defavorizate si sunt caracterizati de o curiozitate iesita din comun au performante scolare similare cu ale celor care provin din familii bune si beneficiaza de o educatie aleasa. Acest lucru este surprinzator, avand in vedere faptul ca, in general, copiii din medii defavorizate au tendinta de a avea rezultate scolare mult mai slabe decat cei din familiile cu venituri medii si mari.

CITEȘTE ȘI: Cum să-l determini pe cel mic să-i placă matematica/ TRUCURI PENTRU PĂRINȚI

Curiozitatea consta in bucuria de a descoperi, precum si in dorinta de a explora. Curiozitatea este motivata de nevoia de a gasi raspunsuri. Stimuland si cultivand curiozitatea copiilor, mai ales a celor din mediile defavorizate, se pot spori performantele scolare ale acestora.

Cultivarea curiozitatii copilului

Mediul in care copilul creste are insa un rol important atunci cand vine vorba despre cultivarea curiozitatii celui mic. Asta pentru ca cei care cresc intr-un mediu favorabil au, in general, acces la mai multe resurse care le pot satisface curiozitatea, cultivand-o astfel pe termen lung. Copiii din medii defavorizate nu beneficiaza de surse de informatii care sa le potoleasca setea de cunoastere. In aceste situatii, rolul educatorilor, al profesorilor si al celorlalte cadre didactice este esential.

Raspunsurile oferite de cadrele didactice, cartile din biblioteca scolii si accesul la calculatorul cu care e dotat laboratorul de informatica pot cultiva si curiozitatea copiilor din medii defavorizate.

Ponturi de pret pentru cultivarea curiozitatii copilului tau

Spune-i doar o parte a povestii – citeste-i copilului tau o poveste, insa nu ii spune finalul, ci roaga-l sa si-l imagineze. Abia dupa cateva zile il vei ruga sa iti povesteasca cum isi imagineaza el ca se termina povestea. Ulterior, ii vei citi deznodamantul povestii. Astfel, ii vei starni curiozitatea si creativitatea, insa la final ii vei potoli setea de cunoastere.

CITEȘTE ȘI: STUDIU pe 15.000 de persoane: Gestul făcut de mame care influențează decisiv succesul copiilor

Arata-te interesat de pasiunile sale – manifesta-ti interesul cu privire la activitatile si hobby-urile copilului. Astfel, il vei face sa fie si mai curios sa descopere lucruri noi, simtindu-se sustinut.

Renunta, uneori, la rutina – rutina este extrem de importanta in cresterea copiilor, insa uneori e benefic sa renunti la ea. Surprinde-ti copilul cu o modificare a programului, din cand in cand. In acest fel, vei reusi sa ii starnesti curiozitatea intrucat nu va stii la ce sa se astepte.

Raspunde-i la intrebari – de fiecare data cand cel mic iti pune o intrebare, fa-ti timp si raspunde-i. Daca nici tu nu stii raspunsul, nu te feri sa o arati. Mai degraba, manifesta-ti interesul si cauta informatia impreuna cu el.

Comentarii: