Majoritatea femeilor preferă să fie conduse de un bărbat şi nu de către o femeie. Acesta este rezultatul surprinzător al unui studiu realizat în regiunea Nord-Vest a României în cadrul unui proiect finanţat de UE. Doza mare de misoginism a femeilor îşi are sursa în educaţia primită în familie sau în prejudecaţile încetăţenite la nivelul mentalului colectiv.
„O concluzie a acestui studiu este faptul că există o mare doză de misoginism la femei. Indiferent de nivelul de educaţie, majoritatea femeilor care au răspuns ar prefera să aibă un superior bărbat şi nu o femeie”, a susţinut sociologul Alina Bârsan, una dintre autoarele studiului privind inegalitatea de şanse pe piaţa muncii, realizat în cardul proiectului „Cores – Constientizare şi Respect pe piaţa muncii”, finanţat prin POSDRU. Studiul a fost derulat, în anul 2015, pe două populaţii: femei angajate şi angajatori din regiunea Nord-Vest. Eşantioanele au fost de 400 de subiecţi pentru fiecare populaţie. „Aproape toate femeile“, potrivit coordonatorilor, au răspuns că preferă un bărbat drept şef, remarcă adevarul.ro.
„În legătură cu diferenţele de gen în poziţiile de conducere, analizând interviurile şi focus-grupurile se pare că este vorba despre o prejudecată a femeilor în ceea ce priveşte o persoană care să ocupe un post de conducere, poziţie în care ar fi mai potrivit un bărbat şi nu o femeie. Explicaţiile sunt aceleaşi, fie că reproducem roluri învăţate în familie în cadrul perioadei de socializare, fie că este o prejudecată încetăţenită în mentalul colectiv, majoritatea respondentelor intervievate consideră că un bărbat este mai potrivit pentru a lua decizii, pentru a media dispute, pentru a convinge un client”, se arată în studiu.
CITEŞTE ŞI: Cum poți să devii mai deștept: Metode încercate la care nu te-ai fi gândit
Explicaţiile sunt aceleaşi, fie că reproducem roluri învăţate în familie în cadrul perioadei de socializare, fie că este o prejudecată încetăţenită în mentalul colectiv, majoritatea respondentelor intervievate consideră că un bărbat este mai potrivit pentru a lua decizii, pentru a media dispute, pentru a convinge un client”
Alina Bârsan, sociolog
„Femeile au spus că sunt de părere că e mai potrivit un bărbat într-un post de conducere deoarece ar reprezenta mai bine instituţia în exterior, nu se implică inutil în toate componentele unui proces şi, în general, au o atitudine mai relaxată decât un şef-femeie. De asemenea, bărbatul e considerat «mai uman» faţă de angajate şi angajaţi”, susţine Bârsan.
Un alt element invocat de respondente se referă la autoritate. „Respondentele au mai spus că bărbaţii au un alt fel de a conduce, sunt mai flexibili, au fermitate, iau decizii mult mai repede şi îşi impun autoritatea mai uşor. Femeile consideră că o funcţie de conducerea trebuie asociată şi cu autoritatea”, mai arată specialista. De asemenea, stereotipul femeilor legat de cum ar trebui să fie un şef e mai apropiat de imaginea bărbatului. „Probabil este vorba despre un misoginism generalizat la nivel social, misoginism pe care îl au deopotrivă şi bărnaţii, dar şi femeile”, a susţinut una dintre femeile chestionate.
CITEŞTE ŞI: Oamenii de știință au descoperit: Când și de ce trag femeile mai multe vânturi decât bărbații
„E reproducerea rolurilor din familie, aşa am fost crescuţi şi învăţaţi că bărbatul este cel care conduce în familie şi ne aşteptăm ca aşa să fie şi la locul de muncă. Aşa se simt şi femeile mai în siguranţă la locul de muncă dacă sunt conduse de bărbaţ”, spune sociologul.
Pe de altă parte, studiul a relevat că majoritatea femeilor preferă să rămână în plan secund şi să nu-şi asume un post de conducere. „Am observat că nici nu-şi doresc foarte multe femei să devină şefe, pentru că pentru ele pe locul I este familia şi nu ai cum să pui pe acelaşi plan şi munca, trebuie să te concentrezi ori pe viaţa de familie, ori pe cea profesională”, a mai spus Bârsan.