Seva de mesteacăn este consumată de secole în țările din nordul Europei și în anumite părți ale Chinei, și a devenit foarte populară în ultima perioadă, atât pe continentul european, cât și pe cel american, datorită potențialelor beneficii pentru sănătate.
Seva de mesteacăn este extrasă din copacii care aparțin speciei Betula. Totodată, este folosită ca ingredient în diverse produce cosmetice și de îngrijire a tenului. Află care sunt beneficiile sevei de mesteacăn, cum o poți folosi, precum și contraindicațiile.
Seva de mesteacăn definește substanță extrasă din mesteceni, la începutul primăverii. Pe durata iernii, mestecenii stochează nutrienți care sunt, apoi, eliberați în sevă. Atunci când e extrasă, seva de mesteacăn este incoloră și are un gust ușor dulceag. După două-trei zile de la extragere, seva începe să fermenteze și capătă, astfel, un gust mai acid.
Seva de mesteacăn poate fi consumată ca atare sau folosită în prepararea altor produse, cum ar fi siropuri, bere, vin. În prezent, seva de mesteacăn se găsește cu ușurință, atât online cât și în magazine fizice, în special în cele cu profil fitoterapeutic. Atunci când cumperi sevă de mesteacăn din comerț, este recomandat să optezi pentru un produs fără adaos de zahăr sau arome artificiale, recomandă doc.ro.
Deși nu există multe cercetări cu privire la beneficiile sevei de mesteacăn pentru sănătate, specialiștii sunt de acord cu privire la următoarele:
Seva de mesteacăn oferă o varietate de nutrienți, în special vitamine și minerale. Pe timpuri, marinarii consumau sevă de mesteacăn pentru a nu se îmbolnăvi de scorbut. Așadar, 300 ml de sevă de mesteacăn conține:
– 9 calorii
– 3 grame carbohidrați
– 3 grame zahăr
– 2% din doza zilnică recomandată de calciu
– 95% din doza zilnică recomandată de magneziu
– 3% din doza zilnică recomandată de zinc
– 130% din doza zilnică recomandată de mangan
Pe lângă acestea, seva de mesteacăn poate conține și urme de fosfor, potasiu, acid folic, vitamina C și cupru. În plus, conține cantități moderate de aminoacizi și cantități importante de antioxidanți polifenoli, care protejează corpul împotriva stresului oxidativ.
CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: Cum se manifestă diabetul la femei, spre deosebire de bărbați
După cum am menționat mai devreme, seva de mesteacăn conține 130% din doza zilnică de mangan, per 300 ml de produs. Acest mineral esențial este vital pentru dezvoltarea și menținerea sănătății oaselor. Mai mult, potrivit cercetărilor1, manganul combinate cu calciu, zinc și cupru poate contribui la reducerea demineralizării coloanei vertebrale la femeile vârstnice.
În plus, manganul contribuie la formarea unui antioxidant numit superoxid-dismutază, care protejează celulele de stres oxidativ și poate reduce riscul de boli cronice. Nu în ultimul rând, acest mineral susține procesul de digestie a proteinelor, carbohidraților și colesterolului și poate preveni crizele epileptice.
Seva de mesteacăn conține o cantitate remarcabilă de antioxidanți polifenoli, care protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi. Studii recente2 sugerează că polifenolii pot preveni mai multe afecțiuni, inclusiv bolile de inimă, diabetul de tip 2, osteoporoza, boala Alzheimer, boala Parkinson și chiar și anumite forme de cancer. Pe lângă polifenoli, seva de mesteacăn conține și vitamina C care acționează, la rândul său, ca un antioxidant și menține sănătatea și frumusețea pielii și părului.
Seva de mesteacăn a devenit, în ultima perioadă, un ingredient popular în produsele de îngrijire a tenului, grație proprietăților antioxidante și hidratante. Potrivit unui studiu in vitro3, adăugarea sevei de mesteacăn ca ingredient într-o cremă pentru ten poate stimula dezvoltarea de keratinocite, celule care promovează sănătatea și suplețea pielii. Aceste beneficii sunt datorate, în mare parte, conținutului de vitamina C, ale cărei efecte sunt demonstrate în stimularea producției de colagen – proteină care menține elasticitatea și hidratarea pielii.
În plus, vitamina C protejează pielea împotriva acțiunilor nocive cauzate de razele ultraviolete, printre care se numără accelerarea apariției ridurilor, precum și a altor semne de îmbătrânire a pielii.
Deși proprietățile sevei de mesteacăn par a fi promițătoare, este nevoie de mai multe studii, atât pe rolul acesteia în produse cosmetice, cât și în substanțe ingerabile, pentru a se confirma beneficiile reale.
Deoarece vitamina C stimulează producția de colagen și asimilarea fierului în organism, acest nutrient important are proprietăți benefice și pentru sănătatea părului. Potrivit cercetătorilor, atât colagenul, cât și fierul, joacă un rol important în creșterea părului și în menținerea elasticității acestuia. În plus, vitamina C protejează împotriva radicalilor liberi, care pot deteriora celulele firelor de păr și preveni creșterea normală a podoabei capilare. Există multe remedii naturiste cu sevă de mesteacăn destinate îngrijirii părului.
CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: Semnele care ar putea anunța demența înainte ca boala să debuteze/ STUDIU
Seva de mesteacăn are un conținut scăzut de calorii și de zahăr și poate fi consumată ca atare, pe post de băutură răcoritoare și hidratantă. Deoarece conține magneziu și potasiu, este o sursă naturală de electroliți foarte bună, menținând un nivel de hidratare optimă a organismului, mai ales după un antrenament fizic. În plus, are un gust foarte bun și poate fi consumată ca alternativă aromată la apă.
Seva de mesteacăn este considerată sigură pentru consum, atât timp cât este consumată cu moderație. Pentru că cercetările sunt limitate pe proprietățile și acțiunile sevei de mesteacăn, nu se cunosc foarte bine posibilele reacții adverse. Așadar, fiind un produs vegetal puțin studiat, există riscul de alergii, mai ales în rândul persoanelor care au istorc de alergii alimentare. Dacă ai profil alergic, este recomandat să te consulți cu medicul alergolog înainte de a consuma sevă de mesteacăn.
De asemenea, este bine de reținut că un consum excesiv de apă de mesteacăn poate duce la intoxicație cu mangan, având în vedere conținutul mineral crescut al acesteia. Tot din acest motiv, nu se recomandă seva de mesteacăn persoanelor care au afecțiuni ale ficatului. Momentan, specialiștii recomandă o cantitate de 9-11 mg de sevă de mesteacăn pe zi, pentru adulți, respectiv 2-6 mg pentru copii. Aceste cantități sunt echivalentul a aproximativ trei porții pe zi pentru adulți și o porție pe zi pentru copii.