Sunt ouăle periculoase pentru diabetici – iată ce a dezvăluit un medic. Ouăle sunt un aliment nutritiv și sănătos, dar diabeticii sunt adesea sfătuiți să le excludă din alimentație din cauza conținutului ridicat de colesterol.
Sunt ouăle cu adevărat periculoase pentru diabet? Cercetări științifice recente oferă un răspuns la această întrebare.
Potrivit psihoendocrinologului și președintelui Asociației Diabetului din Rusia, Mihail Bogomolov, unul dintre cele mai faimoase studii pe această temă a fost realizat la Universitatea din Sydney, Australia.
Rezultatele sale au fost publicate de către autoritarul Journal of Clinical Nutrition. Medicul spune că oamenii de știință au împărțit pacienții cu diabet de tip 2 și prediabet în două grupuri. Unii dintre ei au consumat 10-12 ouă pe săptămână, iar alții – nu mai mult de 2 ouă.
CITEȘTE ȘI: Mai poți consuma ouăle fierte și a treia zi de Paște? Când îți pui sănătatea în pericol
Rezultatele studiului au arătat că niciunul dintre participanți nu a înregistrat o creștere a colesterolului „rău”, precum și a altor factori de risc pentru bolile cardiovasculare.
Altfel spus, concluzia oamenilor de știință este că ouăle sunt sigure pentru pacienții cu diabet de tip 2 și prediabet.
Cercetătorii explică acest lucru foarte simplu: studiile anterioare au arătat că ouăle nu afectează nivelul de colesterol din sângele oamenilor. Ele conțin multe fosfolipide, care cresc nu colesterolul „rău”, ci cel „bun”. Dr. Bogomolov explică faptul că proteinele din ouă de înaltă calitate induc o mai mare sațietate, ceea ce scade nivelul de zahăr din sânge după masă, potrivit actualno.com.
CITEȘTE ȘI: Dieta IDEALĂ după Paște. Slăbești mâncând OUĂ FIERTE
Acest lucru este foarte important pentru persoanele cu diabet, prediabet și pentru persoanele sănătoase supraponderale.