Sunt periculoase razele X pentru sănătate? Ce spun specialiștii. Mulți oameni cred că radiațiile și dispozitivele care le emit sunt periculoase pentru sănătate. Unii încep să pună la îndoială chiar și siguranța utilizării unui cuptor cu microunde și necesitatea unei radiografii. Uneori se ajunge la situații cu adevărat periculoase – când, de exemplu, femeile însărcinate chiar și cu o fractură sau cu suspiciune de sinuzită refuză să facă o radiografie, temându-se pentru sănătatea copilului.
Este radiația cu raze X chiar atât de periculoasă și ar trebui evitate studiile relevante?
Dr. Ana-Maria Marques da Silva explică problema.
Pentru mulți va fi aproape o descoperire – dar primim 80% din radiații nu de la telefoanele mobile și cuptoarele cu microunde de acasă, ci din mediu: din apă, sol și din spațiu. Doza naturală de radiații este chiar utilă pentru creșterea și dezvoltarea organismului.
CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să știi despre ecografii: Regulile de bază ÎNAINTE de a apela la o asemenea procedură
În medie, o persoană primește aproximativ 0,11 mSv (milisieverți – unități de expunere la radiații)) pentru o procedură cu raze X, iar pentru o fluorografie – 0,08 mSv. Datorită echipamentelor moderne, această doză poate fi redusă la 0,04 mSv. Pentru a provoca perturbări în funcționarea organismului uman, sunt necesare doze de 1000 de ori mai mari decât în aceste proceduri.
Puteți face absolut ușor 10 radiografii sau 20 de fluorografii pe an, în conformitate cu regulile și normele sanitare. Prin urmare, nu vă fie teamă de prescripțiile medicului dumneavoastră. În plus, există șorțuri speciale pentru protecție care vor reduce, de asemenea, riscurile potențiale. Femeile care alăptează nu trebuie să întrerupă alăptarea după diagnosticarea cu raze X, deoarece nu există niciun risc din partea surselor de radiații ionizante.
Principiul de funcționare al aparatului cu raze X este similar cu cel fotografic. Rezultatul procesului de „captare” este înregistrat pe film, care servește drept material de diagnostic. Radiografia a fost mult timp cea mai informativă metodă până la apariția altor tehnici: radiovisiografia și tomografia.
În prezent, dispozitivele de diagnosticare afișează imagini pe ecranul computerului, ceea ce durează mai puțin și vă permite să analizați rezultatul mai detaliat. Vitezele scurte ale obturatorului la care sunt realizate imaginile sunt, de asemenea, considerate un avantaj în utilizare.
Dacă vom compara timpul necesar pentru obținerea unei imagini de înaltă calitate, vom constata că diferența este de aproape 10 ori, ceea ce face ca doza de radiații primită în timpul imagisticii cu un radiovisiograf să fie practic imperceptibilă pentru organism. O imagine la radiovisiograf este echivalentă cu o jumătate de oră de vizionare la televizor în ceea ce privește expunerea – dar trebuie oare să precizăm câte ore petrec milioane de oameni în fața televizorului fără teamă sau teamă?
Raze X în timpul sarcinii
Examenul stomatologic este obligatoriu pentru orice femeie însărcinată. Dar teama de procedura de diagnosticare cu raze X este în creștere. Este posibil să recurgeți la o astfel de procedură în timp ce așteptați nașterea unui copil?
Standardele medicale moderne recomandă efectuarea unei cercetări:
Adică, primele 3 luni nu sunt un moment bun pentru o radiografie, cu excepția cazului în care cazul este urgent. În a doua jumătate, ar trebui utilizată o radiovisiografie pentru a obține o imagine. Acest lucru va face ca procedura să fie complet sigură pentru mamă și copil, potrivit actualno.com.
CITEȘTE ȘI: Substanța de contrast folosită în ecografie: Cât de periculoasă este?
Nu trebuie să vă fie teamă de o examinare cu raze X. Este suficient să luați în considerare cifrele date și devine clar: procedura este sigură. Metoda de diagnosticare folosind un aparat cu raze X voluminos și imagini de film este depășită – a fost înlocuită de radiovisiograf și tomograf, cu ajutorul cărora se obțin imagini de înaltă calitate.
Tomografia 3D demonstrează pe deplin structura țesuturilor într-o singură procedură. Aceste tehnologii sunt moderne și informative.