Apa şi săpunul sunt metode eficiente de a ne proteja de noul coronavirus şi sunt la îndemâna tuturor. Dar autorităţile încă nu au în dotare măştile speciale şi costumele de protecţie pe care trebuie să le poarte cei care intră în contact cu bolnavii, astfel încât să nu se contamineze şi ei. Acestea setrebuie să se importe, fiindcă nu există un producător local pentru ele.
Managerul Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”Adrian Streinu Cercel, a declarat pe 24 februarie, în cadrul unei emisiuni a postului de televiziune Digi 24, că la acest moment există kituri de testare pentru 150 de pacienţi, însă nu sunt măşti şi nici costume de protecţie.
Întrebat dacă este este posibilă apariţia unor prime cazuri şi în România, medicul a precizat că este foarte greu de anticipat, dar că la această oră nu există nicio persoană contaminată în ţară, deşi virusul se transmite relativ uşor: „Dacă o persoană purtătoare strănută în mână şi pune mâna pe o suprafaţă nu face decât să lase virusul pe masă. Vine altă persoană care pune mâna în acel loc, apoi duce mâna la nas sau la gură şi se poate contamina”.
Managerul Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” afirmă că trebuie să ne spălăm des cu apă şi săpun şi să evităm contactul mâinilor cu faţă. În ceea ce priveşte eficienţa soluţiilor antibacteriene, medicul a spus: „Ce fac apa şi săpunul nu face niciun dezinfectant”
5 spitale vor gestiona situaţia
Cinci spitale din ţară au fost desemnate să gestioneze situaţia în cazul în care vor fi primele îmbolnăviri cu virusul în România. În toate aceste spitale sunt kituri de testare, în total 150 de teste, care vor fi suplimentate dacă va fi nevoie. Însă, problema rală o constituie achiziţia măştilor şi a costumelor de protecţie. În acest moment autorităţile nu deţin aceste echipamente de protecţie necesare, şi se impune o procedura de achiziţie în regim de urgenţă pentru că trebuie importate, a precizat Streinu-Cercel.
Persoanele care vin din zonele afectate, carantină 14 zile
Toţi cei care vin în aceast perioadă din zonele afectate stau în carantină timp de 14 zile, deşi există păreri că perioada aceasta ar trebui să fie mai lungă. Ei se iyoleayă la domiciliu şi anunţă Direcţiile de Sănătătate Publică.
CITEȘTE ȘI: Cum să îți protejezi copilul de coronavirus: Măsuri transmise parinților de către UNICEF
Tot luni, 24 februarie, Ministerul Sănătăţii a trimis o informare cu 10 comportamente de urmat în situaţia noului coronavirus:
- Spălaţi-vă mâinile de multe ori;
- Evitaţi contactul cu persoane care sunt suspecte de infecţii respiratorii acute;
- Nu vă atingeţi ochii , nasul si gura cu mâinile;
- Acoperiţi-vă gura şi nasul daca stranutaţi sau tuşiţi;
- Nu luaţi medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;
- Curăţaţi toate suprafeţele cu dezinfectanţi pe bază de clor sau alcool;
- Utilizaţi masca de protecţie doar în cazul in care suspectaţi că sunteţi bolnav sau în cazul în care acordaţi asistenţă persoanelor bolnave;
- Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
- Sunaţi la 112 dacă aveţi febră, tuşiţi sau v-aţi întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puţin 14 zile;
- Animalele de companie nu transmit coronavirus.