Lintea este bogată în proteine, fiind importantă pentru creșterea și dezvoltarea organismului, dar și pentru menținerea sănătății. Carbohidrații reprezintă componenta majoră a lintei, aducând un aport important de fibre solubile și insolubile organismului.
Boabele de linte sunt o importantă sursă de minerale, precum fierul, magneziul sau zincul. În plus, asigură organismului și doze importante de antioxidanți precum vitamina A sau vitamina C, care ajută la distrugerea radicalilor liberi, reducând stresul oxidativ celular, dar și complexul de vitamine B. Pe lângă acești macro- și micronutrienți se mai adaugă o cantitate ridicată de taninuri și fitonutrienți.
CITEȘTE ȘI: Supă cremă de pui şi ciuperci- cremoasă, lejeră și delicioasă
Supa cremă de linte, bogată în proteine și fibre, un aport pentru menținerea sănătății
Ingrediente:
- 2 felii de pâine
- 2 linguri de ulei
- usturoi granulat
- sare, piper
- 1 ceapă
- 2 ardei grași roșii
- 2 bucăți morcovi
- 1 felie țelină
- 1 fir țelină apio
- 200 g linte
- 2 cartofi mici
- 1,5 l apă
- 250 g roșii pasate
- 1 linguriță usturoi granulat
- chilli fulgi
CITEȘTE ȘI: Savoarea toamnei: Cum să prepari cea mai bună supă-cremă de dovleac, după reţeta unui chef bucătar
Supa cremă de linte, bogată în proteine și fibre, un aport pentru menținerea sănătății
Mod de preparare:
Taie feliile de pâine cubulețe și pune-le într-un bol. Adaugă ulei, piper și usturoi granulat. La final, adaugă și sare.
Amestecă bine cu o spatulă și apoi pune-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Dă-le la cuptor, în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 10-15 minute.
Pune într-un vas uleiul și ceapa tocată mărunt. Lasă 1 minut până se înmoaie și adaugă ardeii tăiați fâșii subțiri.
Mai lasă 1 minut și adaugă apoi morcovii tăiați rondele, felia de țelină tăiată cubulețe, tija de țelină apio tăiată bucăți.
Amestecă totul, mai lasă 1 minut și adaugă lintea, cartofii tăiați cubulețe și apa. Amestecă și apoi adaugă sare. Lasă să fiarbă timp de 30 minute.
După cele 30 de minute, când cartofii sunt fierți, adaugă roșiile pasate, usturoiul, piperul și fulgii de chilli.
Amestecă, oprește focul și cu ajutorul unui blender vertical, mixează, obținând astfel supa cremă de linte.
Servește supa cremă de linte caldă, asezonată cu menta proaspătă și cu câteva crutoane din pâine.
Poti presăra și câteva picături de zeamă de lămâie.
Poftă bună!
Comentarii: