Dorind să-şi îmbunătăţească stilul de viaţă, un american de 50 de ani a făcut eforturi să piardă în greutate, să mănânce sănătos, să facă sport şi să ia suplimente alimentare despre care ştia că sunt sigure. La ce rezultate a ajuns, puteți citi mai jos.
BBC relatează povestea unui american de vârstă mijlocie – Jim McCants – care, a luat capsule cu ceai verde în ideea de a duce o viaţă cât mai sănătoasă, dar a ajuns în final pe lista de aşteptare pentru un transplant de ficat.
Trebuia să fie una dintre cele mai frumoase zile din viaţa mea , mărturiseşte bărbatul. Însă, acum bărbatul priveşte îndărăt la festivitatea de absolvire a fiului său şi are sentimente contradictorii. Cum stătea lângă soţia sa, acesta s-a întors către el şi l-a întrebat dacă se simte bine întrucât are faţa galbenă, ochii la fel şi o înfăţişare bizară. „Când m-am privit în oglindă, m-am îngrozit“, mărturiseşte acesta.
CITEȘTE ȘI: Vitamine pe stomacul gol? CUM trebuie să luăm vitaminele și suplimentele alimentare
Era şocat pentru că el se afla tocmai în mijlocul unui efort de a-şi schimba stilul de viaţă, se chinuise să slăbească, era atent la ce mănâncă şi făcea sport regulat.
„Tatăl meu a făcut infarct şi a murit la vârsta de 59 de ani, astfel încât eram determinat să fac tot ce puteam pentru a nu ajunge în situaţia lui“. Dar, curând după absolvirea fiului său, Jim a luat drumul spitalului fiind suspectat că are probleme cu ficatul.
Încercând să identifice cauza pentru care Jim ajunsese bolnav de ficat a fost întrebat dacă obişnuia să bea. „Dar, în ultimii 30 de ani, dacă am băut şase beri într-un an, iar vin deloc. Alcoolul nu făcea parte din viaţa mea“. A fost întrebat despre medicamentele pe care le lua şi, la vremea aceea nu lua niciun fel, precum şi despre fumat.
Hepatologul l-a mai întrebat despre eventuale suplimente alimentare pe care le lua şi bărbatul a mărturisit că obișnuia să ia capsule de ceai verde ca parte a vieţii sănătoase şi despre care ştia că aduc beneficii cardiace. Aceste suplimente au crescut mult în popularitate în ultimii ani, fiind promovate puternic în mediul online pentru antioxidanţii pe care îi conţin, pentru faptul că previn cancerul şi ajută la slăbit.
Potrivit acestuia, lua de 2-3 luni aceste suplimente când a început să se simtă rău. Potrivit dosarului medical al lui Jim aceasta este cauza prezumată care l-a îmbolnăvit de ficat. „Am fost şocat pentru că auzisem că au doar beneficii“, îşi aminteşte Jim. „Nu am ştiut nimic de vreo problemă“.
După ce rezultatele testelor de sânge care urmau să stabilească cât de grav este afectat ficatul, Jim a primit vestea teribilă că are nevoie de un ficat nou. „Şi asta repede. Aveţi la dispoziţie zile, nu săptămâni“. Jim a rămas înmărmurit.
Cum se explică faptul că suplimentele cu ceai verde pot cauza atât de mult rău? Oamnii de ştiinţă nu ştiu cu certitudine. Pentru că ceaiul verde este consumat de mii de ani, suplimentele conţinând ceai verde fiind comercializate şi în SUA şi în Europa ca suplimente alimentare şi nu ca medicamente. Aceasta înseamnă că teste specifice de siguranţă nu sunt cerute, astfel că dovezile ştiinţifice vizavi de cum influenţează sănătatea suplimentele cu ceai verde sunt incomplete.
„Dacă beţi cantităţi modeste de ceai verde sunteţi în zona de siguranţă“, este de părere prof Herbert Bonkovsky, directorul clinicii de hapatologie de la Wake Forest University School of Medicine din Carolina de Nord , care urmăreşte de circa 20 de ani legăturile între ceaiul verde şi boli. „Riscurile apar mai ales la aceste persoane care iau multe extracte din acestea concentrate“, este de părere acesta.
CITEȘTE ȘI: O tânără pasionată de fitness a murit la doar 25 de ani, ca urmare a suplimentelor pe care le lua
Îngrijorările sunt axate pe o substanţă numită EGCG – o catechină care se găseşte în cantitate mare în ceaiul verde şi care are, în principiu proprietăţi antioxidante. O seamă de factori individuali precum genetica şi felul în care sunt administrate aceste suplimente îl fac pe individ vulnerabil la EGCG.
„De regulă, oamenii iau aceste suplimente cu ceai verde atunci când vor să slăbească, deci ei adesea nu mănâncă“, a explicat dr Bonkovsky. „Ştim din studiile pe animale că cele slabe absorb un procentaj mult mai mare de catechine, comparativ cu cele grase. S-ar putea să existe şi alţi factori de modificare importanţi care intervin precum medicamente, alte substanţe chimice sau consum de alcool“.
Despre antioxidanţi se ştie că sunt substanţe care luptă împotriva radicalilor liberi care îmbătrânesc celulele. Unii oameni de ştiinţă consideră însă acum că, un anumit nivel al radicalilor liberi este benefic pentru organism şi că argumentaţia din anii 50 potrivit căreia antioxidanţii sunt automat buni este depăşită.
Din milioane de persoane care iau suplimente cu ceai verde, până acum, se cunosc 80 de cazuri de afectare a ficatului, în întreaga lume.
CITEȘTE ȘI: Semne prin care organismul îți transmite că AI NEVOIE de somn
O investigaţie asupra siguranţei suplimentelor cu ceai verde recent efectuată de European Food Safety Authority conchide că catechinele conţinute de ceaiul verde sunt „în general“ sigure, dar că o doză de peste 800 de miligrame pe zi „poate afecta sănătatea“. EFSA nu a putut identifica o doză sigură pe baza evidenţelor de până acum şi consider că noi studii vizavi de acest subiect trebuie să fie desfăşurate.
În ceea ce îl priveşte pe Jim, acesta a avut noroc şi a trecut cu bine de transplantul de ficat, însă la patru ani de la aceste eveniment încă are probleme de sănătate, înclusiv cu rinichii, ceea ce îl va duce în viitor la dializă şi la transplant. El merge de două ori pe an la medicii de ficat şi de rinichi şi trăieşte cu dureri cronice abdominale.
CITEȘTE ȘI: SUPRADOZA de vitamine. De ce este PERICULOASĂ și cum să o EVIȚI
Totodată, el a dat în judecată firma americană Vitacost care a vândut suplimentele pe care el le-a luat sperând să o facă pe aceasta să pună o etichetă de avertizare pe produs, pentru ca oamenii să ştie ce cumpără.
Vitacost nu a vrut să comenteze cazul, notează BBC, dar au declarat că iau foarte în serios brandul şi calitatea produselor vândute.