NUTRITIE

Tarta Tatin cu pere- emblemă a patiseriei franţuzeşti

Foto: Prevention.com

Tradiţia spune că celebra tartă, devenită o emblemă a patiseriei franţuzeşti, a fost creată printr-un accident. De atunci, tarta Tatin nu lasă pe nimeni indiferent şi se combină excelent cu băuturile calde sau cu îngheţată.

CITEȘTE ȘI: Tarta Tatin- un desert clasic franțuzesc, cu mere caramelizate și un aluat de foietaj delicios

Tarta Tatin cu pere- emblemă a patiseriei franţuzeşti

Ingrediente:

  • 2 pere mari
  • 3 linguri zahăr
  • 1 lingură apă
  • 1 lingură unt
  • 1 vârf cuţit scorţişoară
  • 140 g făină
  • 85 g unt rece
  • 2 linguriţe zahăr
  • 1 vârf cuţit sare
  • 3 linguri apă rece

Tarta Tatin cu pere- emblemă a patiseriei franţuzeşti

Mod de preparare:

Se pune în mixer făina, zahărul, sarea şi untul rece tăiat cubuleţe. Se mixează rapid, doar de câteva ori, până devine sfărâmicios ca un pesmet. Se adaugă apa rece cu mixerul mergând.

Când aluatul se strânge ca o bilă în bol, se opreşte mixerul, se scoate aluatul pe o folie, se aplatizează puţin, se acoperă cu folia şi se dă la frigider minim 30 minute.

CITEȘTE ȘI: Surprinde-ți familia cu cea mai simplă tartă cu fructe

Între timp, într-o cratiţă mică se pun zahărul şi apa, la foc mic. Se amestecă din când în când având grijă să nu se ardă. Când zahărul capată o culoare aurie deschisă, se adăugă untul, se amestecă rapid de câteva ori şi se ia de pe foc. Se adaugă scorţişoară şi se amestecă până când untul este topit complet.

Se curăţă perele şi se taie felii mai groase. În vasul special pentru tarta Tatin, se toarnă tot caramelul şi se aşază feliile de pere în formă de stea.

Se scoate aluatul din frigider, se întinde cu un făcăleţ şi se aşază peste pere. Grijă mare ca foaia să depăşească diametrul vasului. Partea de foaie care cade peste marginea vasului se taie cu o rolă de patiserie sau un cuţit. Se apasă uşor aluatul pe margini, astfel încât să intre printre feliile de pere.

Se acoperă cu capacul vasului şi se dă la cuptorul preîncălzit la 190°C pentru ~45 minute.

Se scoate din cuptor, se desprind uşor marginile tartei de vas cu un cuţit şi, utilizând capacul, se răstoarnă tarta direct pe capac cu perele în sus (capacul devenind un platou de servire).

Se lasă să se răcorească bine înainte de sevire.

Îți urăm poftă bună!

Comentarii: