Curatenia si igiena sunt elementare pentru o sanatate de fier. Ai invatat asta inca din copilarie si incerci sa respecti regulile zi de zi, mai ales cand esti la casa ta si mai ales cand de felul in care faci curatenie poate sa depinda inclusiv sanatatea membrilor familiei tale.
Spalatul rufelor ca nu mai este la fel de dificil ca pe vremuri acum cand avem la dispozitie masini de spalat performante, insa este, cu siguranta cel care necesita mult timp si multa atentie. Lenjeria de corp, prosoapele si mai ales lenjeria de pat, cu care pielea noastra vine in contact multe ore la rand, au nevoie, insa, de o atentie speciala.
CITEȘTE ȘI: Elimină mirosurile neplăcute din casă! 10 paşi care îţi asigură un aer proaspăt tot timpul
Lenjeria de pat nu este doar o carte de vizita a dormitorului tau, prin urmare nu trebuie sa fie doar frumoasa, ci si curata. Asternutul trebuie sa fie mereu curat si parfumat, sa te imbie la somn si pe tine, si pe cei care petrec noaptea in casa ta, chiar si ocazional. Lenjeriile de pat trebuie schimbate regulat, iar momentul spalarii acestora trebuie tratat cu atentie.
La fel ca orice alta rufa, o lenjerie de pat trebuie spalata tinand cont de caracteristicile materialului. Ideal este sa o speli la temperatura recomandata pe eticheta, insa daca aceasta nu mai exista sau nu a existat niciodata, iti venim noi in ajutor.
In general lenjeria de pat este indicat sa fie spalata la o temperatura de minimum 60 de grade, pentru ca doar asa vei scapa de acarieni si microoganismele ce pot ajunge sa iti puna sanatatea in pericol. Desigur, acest lucru depinde, insa, si de tipul de material din care este confectionata lenjeria.
Singurele asternuturi care permit spalarea la temperaturi inalte sunt, concret, cele din bumbac, care sunt, de altfel, si cele mai recomandate, potrivit acasa.ro. Lenjeria din bumbac satinat suporta temperatura de 60 de grade in masina de spalat, in timp ce asternuturile din bumbac percale, populare pentru ca sunt racoroase vara si tin de cald iarna, se comporta bine chiar si la temperaturi mai inalte.
Cei care prefera lenjeria de pat din in trebuie sa stie, insa, ca acest material nu poate fi spalat la o temperatura prea ridicata. Mai subtire decat bumbacul, moale si matasos, inul iti ofera adevarate momente de rasfat atunci cand te bagi in pat dupa o zi lunga si obositoare.
Cum nu poate fi spalat la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius, pentru ca altfel poate sa intre la apa, acest tip de asternut trebuie schimbat mai des decat cele din bumbac, pentru a ne asigura ca nu se incarca de acarienii care se hranesc cu celulele moarte de piele care ajung pe asternuturi si cu alte bacterii ce ne pot da batai de cap.
CITEȘTE ȘI: ATENŢIE! Legătura dintre lenjeria de pat şi viaţa sexuală: Reguli de bază pentru propria sănătate
Asternuturile din matase sunt fine si pretentioase. Luxoasa si delicata, lenjeria din matase are nevoie, insa, de o atentie deosebita cand o bagam in masina de spalat: temperatura de spalare a matasii este de 30 de grade Celsius, in caz contrar vei avea neplacuta surpriza ca materialul sa se deteriorteze.