E sezonul pepenilor și, mai ales când e foarte cald, o felie de pepene roșu sau galben poate fi exact ce avem nevoie pentru a ne hidrata și a ne căpăta energia necesară.
Dar pe lângă riscul de a alege un pepene care nu e copt suficient sau a fost injectat să crească mai repede, mai există riscul să alegem un pepene care a fost injectat cu coloranți, pentru a-i da culoarea roșu-roz, atunci când este încercat.
Din păcate, dacă „testele” pentru a afla cât de copt este le putem face înainte de a-l cumpăra, testul pentru coloranți nu se poate face decât după ce l-ai cumpărat.
CITEȘTE ȘI: Cât de sănătos este să mănânci pepenele cu tot cu sâmburi
Testul cu oțet
Testul e foarte simplu, se taie o bucățică din miezul fructului și se pune într-un pahar (de preferință transparent) cu apă, care a fost amestecată cu o lingură de oțet.
Dacă apa din pahar se colorează repede, înseamnă că pepenele a fost injectat cu coloranți. Dacă apa nu-și schimbă culoarea sau se tulbură puțin, înseamnă că nu conține coloranți chimici, potrivit impact.ro.
De asemenea, după ce a fost tăiat, se pot observa semințele. Dacă acestea sunt negre și doar câteva au mai rămas albe, înseamnă că fructul a fost copt natural. Dacă, însă, sunt foarte multe semințe albe, iar în mijlocul miezului sunt fisuri, înseamnă că s-au folosit substanțe chimice pentru a grăbi coacerea pepenelui.
CITEȘTE ȘI: De ce este bine să pui COAJA de pepene verde în salată/ TRUCURI ÎN BUCĂTĂRIE
Cum alegi un pepene bun
Iată câteva indicii pentru a alege un pepene bun, potrivit cumsa.ro:
- Coaja trebuie să fie tare, fermă, verde, dar nu foarte intens și mată
- Codița nu trebuie să fie uscată, dar dacă este foarte uscată înseamnă că stă în depozit cam de mult
- Atunci când este strâns cu mâinile, coaja trebuie să pârâie
- Pepenele copt are o pată galbenă, nu albă. Este partea care a fost ascunsă de soare. Pata este albă la început, iar când fructul a ajuns la maturitate,a ceasta se îngălbenește
- Sunetul din interior când îl bați cu degetul trebuie s sune „a gol”