X

Testul Papanicolau îţi poate salva viaţa: Când trebuie făcut şi cum trebuie să te pregăteşti

Testul Papanicolau este o procedura de screening cervical prin intermediul careia se colecteaza celule din colul uterin pentru ca apoi sa fie analizate la microscop in scopul detectarii celulelor precanceroase sau canceroase.

De ce se face testul Papanicolau

Acest test se face in vederea depistarii celulelor precanceroase/ canceroase la nivelul colului uterin. Intrucat cancerul de col uterin este, in general, asimptomatic, testul Papanicolau realizat anual reprezinta o metoda eficienta de depistare a anomaliilor.

Scopul principal al testului Papanicolau este de a identifica modificari celulare la nivel cervical, multe dintre aceste modificari fiind cauzate de infectia cu virusul HPV. HPV este un virus care se transmite prin contact sexual, fie el protejat sau nu, potrivit doc.ro.

CITEŞTE ŞI: O afecţiune gravă, dar ignorată: Simptomele care îţi arată că ai putea avea deficit de potasiu

Cum se face testul Papanicolau

Medicul ginecolog va folosi o spatula pentru a lua, prin razuire, o mostra de celule si mucus de pe peretele partii inferioare a colului uterin. Proba recoltata va fi apoi trimisa la laborator pentru analiza.

Testul Papanicolau poate depista atat o inflamatie, cauzata in general de o infectie, cat si anomalii ce pot indica formatiuni precanceroase sau chiar canceroase,

Cum trebuie sa te pregatesti pentru testul Papanicolau

Pentru ca rezultatele sa fie cat mai corecte, este indicat ca pacienta sa se pregateasca astfel pentru recoltarea probei:

Testul Papanicolau ar trebui sa fie programat cel putin la 5 zile dupa ce se incheie menstruatia.
Este indicat sa se evite folosirea tampoanelor, a cremelor si produselor cosmetice in zona vaginala, a lubrifiantilor sau a ovulelor cu 2-3 zile inainte de testul Papanicolau.
Este indicat sa nu se foloseasca dusul vaginal cu cel putin 2-3 zile inainte de recoltarea probei.
Contactul sexual ar trebui sa fie evitat cu 2 zile inainte de recoltarea probei pentru testul Papanicolau.

CITEŞTE ŞI: Obiceiuri zilnice care îţi distrug rinichii. Vezi dacă faci și TU asta!

Cand este recomandat testul Papanicolau

Specialistii recomanda ca testul Papanicolau sa fie facut anual de catre orice femeie care a depasit varsta de 21 de ani. Exista si situatii in care repetarea testului Papanicolau trebuie facuta mai des. De pilda, femeile seropozitive sau care au sistemul imunitar slabit din cauza chimioterapiei ar trebui sa faca acest test mai des, nu doar o singura data pe an.

Chiar daca ai o relatie monogama, testul Papanicolau este recomandat intrucat virusul HPV, care cauzeaza cancerul de col uterin, poate fi inactiv ani la rand, pentru ca apoi sa se activeze subit.

Interpretare rezultate test Papanicolau

Exista doua posibilitati atunci cand vine vorba despre rezultatele testului Papanicolau: frotiu normal sau anormal.

Frotiu in limite normale – acest rezultat indica lipsa celulelor anormale. Rezultatul poate fi considerat negativ. Daca testul Papanicolau facut are acest rezultat, nu exista necesitatea de realizare a unor alte analize.

CITEŞTE ŞI: De ce trebuie să ai întotdeauna în casă un buchet de lavandă. Efect unic asupra sănătăţii

Frotiu atipic – asta inseamna ca testul Papanicolau a identificat anomalii, insa nu este neaparat vorba despre cancer. Poate fi vorba despre formatiuni precanceroase.

Medicul ginecolog este cel in masura sa interpreteze rezultatele testului Papanicolau si sa recomande, daca este necesar, realizarea altor analize sau teste. Tot medicul este cel in masura sa stabileasca frecventa cu care se face testul Papanicolau. Unii medici prefera testarea anuala, in timp ce altii considera ca un test Papanicolau facut din 3 in 3 ani este mai mult decat suficient pentru pacientele fara probleme medicale.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro