Foto: Pinterest.com
Tipul de nuci care are un mare efect asupra colesterolului: Scad riscul de a face diabet sau boli de inimă. Vești bune pentru fanii umilei nuci pecan: aceste nuci delicioase ar putea fi chiar mai sănătoase decât am crezut, iar înlocuirea gustărilor obișnuite cu ele ar putea fi o mișcare inteligentă pentru sănătatea dumneavoastră.
Aceasta deoarece un studiu recent a constatat că înlocuirea gustărilor zilnice cu nuci pecan poate duce la îmbunătățirea colesterolului și a calității generale a dietei.
Studiul, publicat în American Journal of Clinical Nutrition, s-a axat pe adulții care trăiau cu sindrom metabolic sau prezentau risc de sindrom metabolic – denumirea problemelor de sănătate care cresc riscul de diabet de tip 2 sau de afecțiuni care afectează inima sau vasele de sânge.
CITEȘTE ȘI: Cum păstrăm nucile o perioadă mai lungă de timp
Participanții la studiul de 12 săptămâni au fost împărțiți aleatoriu în două grupuri: un grup și-a înlocuit gustările obișnuite cu 57 de grame de nuci pecan pe zi, în timp ce celălalt a continuat cu dieta obișnuită.
Rezultatul? Participanții care au mâncat nuci pecan au prezentat o reducere a colesterolului total, a colesterolului lipoproteic cu densitate mică (LDL), a colesterolului lipoproteic cu densitate mare (HDL), a raportului dintre colesterolul total și colesterolul HDL și a trigliceridelor.
Colesterolul LDL, numit în mod obișnuit colesterolul „rău”, se poate acumula în artere și crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Scăderea nivelului de LDL, împreună cu îmbunătățirea raportului dintre colesterolul total și HDL – colesterolul „bun” – este o strategie cheie pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare.
„Înlocuirea gustărilor tipice cu nuci pecan a îmbunătățit factorii de risc cheie pentru bolile de inimă, inclusiv nivelul colesterolului din sânge și calitatea dietei”, a declarat Christina Petersen, profesor asociat de științe nutriționale la Penn State și coautor al studiului.
„Aceste rezultate se adaugă la baza mare de dovezi care susțin beneficiile cardiovasculare ale nucilor și adaugă o perspectivă suplimentară asupra modului în care adulții pot încorpora nuci în dietele lor pentru a îmbunătăți calitatea generală a dietei lor.”
Un total de 138 de adulți cu vârste cuprinse între 25 și 70 de ani au participat la studiu, toți având cel puțin un criteriu pentru sindromul metabolic, cum ar fi obezitatea, HDL scăzut sau hipertensiune arterială.
Datele privind sănătatea inimii și analizele de sânge au fost colectate la începutul și la sfârșitul studiului, în timp ce informațiile privind dieta au fost evaluate de nouă ori pe parcursul acestuia. Participanților li s-a spus să evite alte tipuri de nuci și să mențină consecvența în alte părți ale vieții lor, cum ar fi să mănânce fără gustări și să urmeze un stil de viață zilnic.
În plus față de îmbunătățirea nivelului de colesterol, studiul a constatat că snacks-urile cu nuci pecan au prezentat o aderență cu 17% mai mare la Ghidurile dietetice pentru americani, măsurată prin indicele de alimentație sănătoasă. Dietele lor au inclus un consum crescut de proteine vegetale și fructe de mare, care sunt adesea grupuri de alimente subconsumate.
Acest lucru sugerează că alegerea nucilor pecan în detrimentul gustărilor mai puțin nutritive ar putea încuraja modele alimentare mai sănătoase în general. Făcând o schimbare mică și ușoară, oamenii nu numai că își pot îmbunătăți sănătatea inimii, dar și își pot crește în mod natural aportul de alte alimente bogate în nutrienți, menținând o dietă mai echilibrată.
Cu toate acestea, nu totul a fost pozitiv. În ciuda beneficiilor pentru nivelul colesterolului și pentru dieta generală, grupul cu nuci pecan s-a îngrășat în medie cu 0,7 kg (1,5 livre), în timp ce greutatea grupului fără nuci pecan a rămas neschimbată.
Cercetătorii sugerează că acest lucru poate fi rezultatul unei înlocuiri incomplete a energiei sau al unui aport caloric mai mic decât cel așteptat la micul dejun la începutul studiului.
CITEȘTE ȘI: Cine NU ar trebui să consume nuci
Cu toate acestea, creșterea în greutate nu a părut să afecteze beneficiile de scădere a colesterolului din nuci pecan. Studiul notează că, în viitor, cu doze mari de nuci pecan, orientări suplimentare pentru aportul caloric total pot ajuta la asigurarea echilibrului energetic, în timp ce încă se culeg beneficiile nutriționale ale nucilor pecan.
Pe scurt, pentru persoanele cu risc de sindrom metabolic sau pentru cele care caută modalități simple de a-și susține sănătatea inimii, înlocuirea gustărilor tipice cu nuci pecan poate fi o schimbare mică, dar eficientă. Doar asigurați-vă că țineți evidența numărului de calorii care intră și care ies.